OVA BOLEST NAJVIŠE NAPADA BEBE, EVO KAKO SE LEČI: Prvi simptomi vide se OKO OČIJU DETETA, morate odmah da reagujete
Bolesna beba, Foto: Profimedia

pažnja

OVA BOLEST NAJVIŠE NAPADA BEBE, EVO KAKO SE LEČI: Prvi simptomi vide se OKO OČIJU DETETA, morate odmah da reagujete

Kada beba ima normalnu žuticu, ne bi im bio potreban nikakav poseban tretman

Objavljeno:

Žutica je privremeno, uobičajeno i obično bezopasno stanje koje pogađa većinu novorođenih beba. Može uticati i na prevremeno rođene i na bebe u terminu, a stanje prolazi samo od sebe tokom prve nedelje nakon rođenja.

Žutica kod beba je žutilo kože i očiju, a nastaje kada je nivo bilirubina u krvi previsok. Bilirubin je žuta supstanca prisutna u crvenim krvnim zrncima i oslobađa se tokom vremena kada telo razgrađuje crvena krvna zrnca. Ovo će zatim napustiti telo kroz pokrete creva. Međutim, kada telo pravilno razgradi crvena krvna zrnca, ali ne može da ukloni bilirubin, to izaziva žuticu. Svetla za fototerapiju mogu pomoći bebinom telu i ukloniti višak bilirubina, kako prenosi Parents Firt Cry.

Šta je fototerapija?

Obično bi žutica nestala u roku od nedelju ili dve i ne bi zahtevala nikakav poseban tretman kod nekih beba. U nekim slučajevima, bebama može biti potrebno lečenje zbog uzroka žutice, njene težine ili koliko je beba stara kada se žutica pojavila. Fototerapija je svetlosni tretman koji može da leči žuticu novorođenčeta. To je proces korišćenja svetlosti za uklanjanje bilirubina u krvi.

Beba, Majka
foto: Profimedia

Kako fototerapija pomaže kod neonatalne žutice?

Kada beba ima normalnu žuticu, ne bi im bio potreban nikakav poseban tretman. Međutim, ako su nivoi bilirubina u telu bebe visoki, većina zdravstvenih radnika bi preporučila fototerapiju (ponekad poznatu kao terapija jarkim svetlom). Plava svetla za bebe su bezbedna i efikasna i ne bi oštetila bebinu kožu. Beba će biti postavljena pod ovo svetlo. Svetlosne zrake bi apsorbovale bebina koža i krv. Fototerapija deluje tako što se bilirubin u bebinoj koži menja u oblik koji neće izazvati oštećenje mozga ili gluvoću – u oblik koji lako može da prođe kroz njihov sistem. Fototerapija se mora obaviti sve dok nivoi bilirubina u telu bebe ne padnu na normalan nivo.

Kako pripremiti bebu za fototerapiju

Vaš zdravstveni radnik će dati jasna uputstva o tome kako da pripremite svoju bebu, tako da nema razloga za brigu. Da bi proverili nivo bilirubina kod bebe, zdravstveni radnici će možda morati da uzmu uzorak bebine krvi. Krv se može uzeti više puta od bebe.

Kako izgleda proces “sunčanja”

Jedno ili više lampica za proceduru biće postavljene iznad bebe. Beba će biti svučena i nositi samo pelenu i biće stavljena na leđa kako bi apsorbovala najviše svetlosti. Zdravstveni radnik takođe može staviti bebu na fleksibilnu svetlosnu podlogu ili je umotati u svetlosnu podlogu. Za zaštitu bebinih očiju od svetlosti koristiće se poklopci za oči. Vaša beba mora da se uteši tokom sesija fototerapije, jer neke bebe mogu da se osećaju razdražljivo. Možete pokušati sve što bi smirilo vašu bebu.

Tokom fototerapije, beba se može hraniti tokom svog uobičajenog vremena. Ponekad, beba će možda morati da se hrani češće kako bi pomogla u uklanjanju bilirubina kroz pražnjenje creva. Tokom sesija hranjenja , zdravstveni radnici obično ostavljaju upaljena svetla. Tokom tretmana fototerapije, vaši zdravstveni radnici bi želeli da znaju koliko beba hrani. Ovo bi uključivalo formule, majčino mleko ili infuziju. Stoga, zabeležite koliko formula vaša beba jede ili koliko dugo se doji i recite svojim zdravstvenim radnicima. Takođe, zabeležite koliko često vaša beba mokri i koliko je pražnjenje creva i dajte te informacije svojim zdravstvenim radnicima. Ponekad od vas mogu tražiti da sačuvate pelene koje menjate kako biste ih izmerili.

Beba, Dete
foto: Profimedia

Zdravstveni radnici će pažljivo pratiti bebu i nastaviti da proveravaju nivoe bilirubina. Kada su nivoi dovoljno niski, oni će ugasiti svetla. Još jedan test krvi će biti urađen u roku od 24 sata kako bi se proverilo da li su nivoi bilirubina stabilni. Lečenje vaše bebe bi bilo gotovo ako nivoi ostanu dovoljno niski.

Rizici i komplikacije

Retka komplikacija, poznata kao sindrom bronzane bebe, može se javiti kada se bebe sa holestatskom žuticom leče fototerapijom. Pošto su izložene lampama za fototerapiju, ove bebe mogu razviti sivo-braon, tamnu boju urina, kože i seruma. Iako razlog za to nije tačno shvaćen, veruje se da je to rezultat akumulacije različitih metabolita.

Druga komplikacija je razvoj bula ili purpure kod beba sa urođenom eritropoetskom porfirijom ili holestatskom žuticom. Pošto plikovi i fotosenzitivnost mogu biti ekstremni kod beba sa porfirijom, bebe sa pozitivnom porodičnom anamnezom za ovaj poremećaj ili bebe kojima je ovo već dijagnostikovano imale bi apsolutnu kontraindikaciju za fototerapiju.

Drugi uobičajeni rizici bi uključivali da se bebe previše zagreju ili prehlade tokom tretmana. Može da bljucne više ili je možda umorna i razdražljiva. Dehidracija tokom sesija je takođe moguća. Bebe mogu dobiti osip na koži ili opekotine od terapijskih svetala. Ako beba ne nosi masku za oči, to može oštetiti oči bebe.

Koliko dugo je fototerapija generalno potrebna?

Ne postoje posebne smernice ili određeno vreme kada treba prekinuti lečenje. Starost bebe i dokazi o hemolizi će uticati na trajanje fototerapije. U nekim slučajevima, fototerapija će biti potrebna 5-7 dana, dok u nekim slučajevima može biti potrebna samo oko 24 sata ili manje. Fizički pregled, međutim, nije od pomoći kada počne fototerapija za bebe jer bi žuta boja na bebinoj koži bila privremeno izbeljena tokom procesa.

Bonus video:

03:28

VAZDUH JE NEŠTO LOŠIJI NA NOVOM BEOGRADU! Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje: Ako osetite miris dima, STAVITE MASKU

(Espreso/Yumama/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.