DOKTORKA SA VMA OTKRILA ZBOG KOJE NAVIKE DOBIJAJATE PARAZITE U ŽELUCU: Vi to radite SVAKI DAN, a IZJEDA vas iznutra
Dr Nina Bulajić, Foto: YOUTUBE/PRINTSCREEN/ RTS ORDINACIJA - ZVANIČNI KANAL

pažnja

DOKTORKA SA VMA OTKRILA ZBOG KOJE NAVIKE DOBIJAJATE PARAZITE U ŽELUCU: Vi to radite SVAKI DAN, a IZJEDA vas iznutra

Evo zbog čega dobijate parazite u želucu

Objavljeno:

Dr Nina Bulajić, specijalistkinja medicinske mikrobiologije sa VMA otkriva koji su simptomi prisustva parazita u crevima.

Patogeni, bakterije, virusi i paraziti nalaze se svuda oko nas. Opšte je poznato da bakterije žive u našim crevima, one dobre, ali nekad mogu da zaluta više "loših", te se tada javljaju različiti simptomi. Dr Nina Bulajić, specijalistkinja medicinske mikrobiologije sa VMA za RTS otkrila je simptome parazita u crevima i da li su nadutost i otežano varenje jedni od njih.

"Kada govorimo o parazitozama probavnog sistema, daleko je češće njihovo prisustvo u regijama na Zemljinoj kugli gde je jako loša sanitarna zaštita. Mi u Evropi, a pogotovo u Srbiji imamo opadanje parazitoza i to drastično, mi jako retko nađemo parazite, obično kod putnika koji su bili u nekim tropskim krajevima, gde se inače zna epidemiološki da su ti paraziti prisutni", objasnila je doktorka na početku.

Dodaje da obično ono što kod nas može da se nađe su recimo, enterobius vermicularis - mala dečija glista. Kada su u pitanju pantljičare i gliste, to jako retko viđamo. Njihovo prisustvo u organizmu može da se ispita davanjem uzorka stolice na analizu.

Creva
foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

Dr Nina Bulajić savetuje da ako neko sumnja da ima parazite, treba da se javi lekaru, pošto se dešava da kod nekih parazita, kao što je đardija lamblija, ne može da se otkrije samo na osnovu jednog uzorka stolice, nego na osnovu tri uzorka, tako da će doktor najbolje znati šta da prepiše.

U moguće simptome parazitarnih infekcija creva spadaju:

  • bol u stomaku
  • krvave stolice
  • prolivi
  • povišena telesna temperatura
  • loša apsorpcija hranljivih materija
  • svrab u predelu analnog otvora
  • poremećaj varenja
  • loš san

Da li su ovi simptomi karakteristični za sve parazite ili su određeni simptomi za određene vrste?

"Neće svi ovi simptomi biti prisutni kod svih. Kod male dečije gliste je karakterističan svrab anusa u toku noći. Ženka je najčešće smeštena između tankog i debelog creva, ona u toku noći putuje do anusa i tamo polaže jaja na analne nabore i to izaziva svrab i onda se dete češe, ne može da spava i to je onda prvi znak roditelju da treba da obrati pažnju. Ranije su stari pedijatri savetovali kada je dete nervozno, kada ne može da spava, kada je hiperaktivno, da se prvo pošalje stolica na analizu i da se proveri da li ima parazita", objasnila je.

Bonus video:

06:25

DA LI SU JUNSKI BEOGRADSKI IZBORI DOBRA ODLUKA? Eksperti tvrde: Vučić izbio glavni adut opozicije, neće biti reprize 2020. godine

(Espreso/Mondo/T.B./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.