NAJLEPŠA POSLASTICA SA 2 ČOKOLADE: Turski kolač "lambada" - sočan, osvežavajući i lagan, recept sa starog papira
Turski kolač "lambada" na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

niko neće moći da odbije

NAJLEPŠA POSLASTICA SA 2 ČOKOLADE: Turski kolač "lambada" - sočan, osvežavajući i lagan, recept sa starog papira

Turski kolač "lambada" je najlepša poslastica sa dve čokolade, a pravi se po receptu a starog papira

Objavljeno:

Vikend je pred nama, a deca nestrpljivo čekaju da im spremite nešto slatko od čega će se istopiti.

Bez obzira što ručak uvek bude bogat, svi se najviše obraduju poslasticama.

Žene su navikle da subotom i nedeljom dosta vremena provode u kuhinji, a još veći užitak im je kada prave nešto što će sve oduševiti i u čemu će svi uživati.

Ako se pripremate za post koji uskoro počinje tu je za vas jedna čorba od krompira i šargarepe monaha sa Hilandara.

Ukusno jelo koje krepi dušu i telo.

Ipak, da se vratimo na kolače i torte, za vas je sada tu jedan turski kolač "lambada" koji njihove domaćice redovno prave jer je jedan od najlepših, sočan, a i osvežava.

Priprema kore za turski kolač 'lambada'
Priprema kore za turski kolač "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Sastojci i recept:

Za koru:

prašak za pecivo - 1 kesica

jaja - 4 komada

brašno - 100 g

voda - 4 kašike vrele

Kora za turski kolač 'lambada' u plehu
Kora za turski kolač "lambada" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

skrob - 100 g

šećer - 130 g

Za prvi fil:

ušećerena kora od citrusnog voća - 100 grama

sok od pomorandže - 1 l

želatin - ½ pakovanja

puding - 2 kesice od vanile

Pravljenje fila za turski kolač 'lambada'
Pravljenje fila za turski kolač "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

maslac - 30 g

šećer - 4 kašike

Za drugi fil:

keks - 1 pakovanje Petit Beurre sa maslacem

sveže mleko - 1 l

bela čokolada - 100 g

puding - 2 kesice od vanile

pavlaka - 150 ml, tečne

šećer - 3 kašike

Prvi fil kore kore za turski kolač 'lambada'
Prvi fil kore kore za turski kolač "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

maslac - 30 g

Za glazuru treba:

maslac - 1 kašičica

crna čokolada - 150 g

pavlaka - 200 ml, tečne

Keks preko prvog fila za turski kolač 'lambada'
Keks preko prvog fila za turski kolač "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Način pripreme:

Dobro umutiti jaja.

Dodati vrelu vodu i uz neprestano mešanje postepeno dodati šećer.

Na kraju dodati prosejano brašno, skrob i prašak za pecivo.

Pravljenje drugog fila za turski kolač 'lambada'
Pravljenje drugog fila za turski kolač "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Dobro promešati i sipati smesu u tavu, prekrivenu papirom za pečenje. Biskvit peći na 180°C oko 35 minuta.

U šerpicu sipati 800 ml. soka i šećer i staviti na ringlu.

Rastvoriti puding i ostatak soka i dodati u uzavreli sok.

Drugi fil za turski kolač 'lambada' preko keksa
Drugi fil za turski kolač "lambada" preko keksafoto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Mešati dok se ne postane gusto.

Skloniti sa vatre, dodati maslac i želatin.

Dobro promešati i ostaviti da se potpuno ohladi.

Pokriti folijom da se ne bi napravila korica.

Glazura preko turskog kolača 'lambada'
Glazura preko turskog kolača "lambada"foto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Na isti način praviti i mlečni krem, s tim što se u njega dodaje i čokolada. Ohladiti i dodati umućenu pavlaku. Dobro promešati.

Staviti biskvit u posudu, u kojoj je pečen. Natopiti ga sokom od pomorandže ili šećernim sirupom.

Na biskvit najpre sipati krem od pomorandže, posuti preko njega ušećerene citrusove kore, a zatim poređati keks, prethodno natopljen u sok od pomorandže ili šećerni sirup.

Turski kolač 'lambada' u plehu
Turski kolač "lambada" u plehufoto: Printscreen/Youtube/ Jednostavna kuhinja

Preko keksa sipati mlečni krem, poravnati i ostaviti u frižider da se stegne.

Zagrejati pavlaku i maslac, pa dodati čokoladu. Mešajte, dok se ne rastopi. Ohlađenu glazuru ravnomerno rasporediti na kolač, a zatim ponovo staviti u frižider.

Kolač dekorisati po želji.

Ovaj recept imaju samo Turkinje, a neprocenjiv je.

Bonus video:

01:11

PORODICA ĐOKIĆ IMALA ČAK 8 MINUTA MANJE ZA KUVANJE: Majka zaboravila 2 najvažnije namirnice za punjenje paprike, POJELA JE TREMA

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.