NAJSOČNIJA POSLASTICA KOJA NEMA KONKURENCIJU: Turska baklava "tahini" - hrskava i lagana, recept se ne zaboravlja
Turska baklava "tahini", Foto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

ovo znaju iskusne domaćice

NAJSOČNIJA POSLASTICA KOJA NEMA KONKURENCIJU: Turska baklava "tahini" - hrskava i lagana, recept se ne zaboravlja

Turska baklava "tahini" je najsočnija poslastica koja je hrskava i lagana, a recept se ne zaboravlja

Objavljeno:
N J

Domaćice sigurno već smišljaju šta će da prave za vikend kada su u pitanju specijaliteti i naravno deserti.

Obično kada pojedemo nešto jako dobro za ručak, kao što je pasulj, sarma, gulaš... volimo da se zasladimo sa nekom poslasticom.

Jedna turska torta "kumbet" je jako popularna i naše žene imaju priliku da je spreme na način od kojeg će svima u kući krenuti voda na usta.

Sada je pred vama ono čemu niko, ali niko ne može da odoli, a to je kraljica - baklava.

Postoji mnogo načina za pripremu, a pred vama je sada turska baklava poda nazivom "tahini".

Najsočnija, lagana, ukusna...

Sastojci za tursku baklavu 'tahini'
Sastojci za tursku baklavu "tahini"foto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

Svi potrebni sastojci sa receptom su tu:

maslac - za premazivanje

kore za pitu - 1 paket

orasi - 2 šolje, mleveni

ćeten alva - 300 g

Prelivanje kora za tursku baklavu 'tahini'
Prelivanje kora za tursku baklavu "tahini"foto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

Za preliv:

vanila - 1 komad

šećer - 2 šolje

voda - 2 šolje

Orasi preko kore za tursku baklavu 'tahini'
Orasi preko kore za tursku baklavu "tahini"foto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

Priprema:

Alvu izmrvite i pomešajte je sa mlevnim orasima.

Dve po dve kore se poprskaju maslacem, pa se preko njih stavlja nadev.

Turska baklava 'tahini' u plehu
Turska baklava "tahini" u plehufoto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

Zatim se uvija u rolat i ređa se u pleh koji ste prethodno podmazali.

Pecite sve dok ne porumeni.

Zatim uzmite sastojke za preliv, sipajte ih u šerpu i stavite na šporet i čekajte da provri.

Turska baklava 'tahini' na tanjiru
Turska baklava "tahini" na tanjirufoto: Printscreen/Youtube/Turkish Food Travel

Čim se preliv ohladi, prelijte "tahini" baklavu preko njega.

Cela porodica će se daviti i uživati u njoj.

Turkinje ovo prave na izvanredan način i nema šanse da se nekome neće svideti.

Bonus video:

00:28

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.