NAJLEPŠA POSLASTICA SA GRIZOM I ORASIMA: Turski kolač "šekerpare" - osvaja na prvi zalogaj, sočan i preukusan
Turski kolač "šekerpare", Foto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

ovo ostavlja bez reči

NAJLEPŠA POSLASTICA SA GRIZOM I ORASIMA: Turski kolač "šekerpare" - osvaja na prvi zalogaj, sočan i preukusan

Turski kolač "šekerpare" je najlepša poslastica sa grizom i orasima, a osvaja na pravi zalogaj koliko je sočan i preukusan

Objavljeno:

Srpska kuhinja nam je svima omiljena, jer naši specijaliteti su predobri, kako od kuvanih jela, raznih peciva, pita, kolača, torti...

Ko god dođe u našu zemlju obraduje se pasulju, sarmi, prebrancu, domaćoj proji...

Isto tako ne možemo da ne spomenemo da su Turkinje takođe izvrsne domaćice, a ono što one prave najbolje jeste originalna torta "Šeherezada" kakvu samo one znaju da spreme.

Mi obožavamo da je jedemo, ali ćete sada još više zavoleti jedan njihov slatkiš koji se sprema brzinski, a u ustima topi svako parče.

U pitanju je kolač "šekerpare" - griz, orasi, jednostavno neodoljivo.

Brašno i jaja u činiji
Brašno i jaja u činijifoto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

Sastojci i recept su pred vama:

orasi - bademi ili drugi orašasti plodovi po želji

maslac - 125 g (1 pakovanje)

brašno - 2 šolje

šećer - 1 šolja

Pravljenje testa za kolač 'šekerpare'
Pravljenje testa za kolač "šekerpare"foto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

prašak za pecivo - 1 kesica

jaja - 2 komada, srednje veličine

vanilin šećer - 1 kesica

griz - 1 šolja

Pravljenje sirupa za kolač 'šekerpare'
Pravljenje sirupa za kolač "šekerpare"foto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

Za sirup treba:

šećer - 3 šolje i još toliko vode

NAČIN PRIPREME

Skuvajte sirup za kolač. Treba da se ohladi dok vi pravite testo.

U činiji umutite maslac i šećer. Dodajte jaja, ali odvojite 1 žumance za premazivanje kolača.

Prelivanje kolača 'šekerpare'
Prelivanje kolača "šekerpare"foto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

Dodajte griz zajedno sa vanilin šećerom i praškom za pecivo.

Mutite mikserom ponovo nekoliko minuta.

Sipajte prosejano brašno i zamesite testo.

Napravite loptice veličine oraha. Stavite ih u tepsiju, koju ste prethodno nauljali i blago ih pritisnite.

Parče kolača 'šekerpare'
Parče kolača "šekerpare"foto: Printscreen/Youtube/ Moi Domasni Recepti

Na svaku lopticu stavite po jedan orah ili drugo koštunjavo voće.

Premažite žumancetom. Stavite da se peče na 180 stepeni.

Izvadite ih kada porumene, pa ih prelijte ohlađenim sirupom.

Ovakav kolač Turkinja svakoga ostavlja bez teksta.

Bonus video:

00:45

Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

(Espreso/Bonapeti.rs/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.