LEKARI OTKRILI KAKO NEPROSPAVANA NOĆ UTIČE NA PAMĆENJE: Niste ni svesni kakve POSLEDICE možete imati po ZDRAVLJE
Ilustracija, Foto: Thinkstock

zdravlje

LEKARI OTKRILI KAKO NEPROSPAVANA NOĆ UTIČE NA PAMĆENJE: Niste ni svesni kakve POSLEDICE možete imati po ZDRAVLJE

Svi znamo koliko smo umorni i kako ne možemo da se koncentrišemo nakon neprospavane noći. Međutim, nespavanje značajno utiče i na naše pamćenje

Objavljeno:

Dok jedna noć bez sna ne predstavlja značajan i dugotrajni problem, više neprospavanih noći mogu imati kumulativne efekte, čineći oporavak kognitivnih funkcija sve izazovnijim, posebno kako starimo.

Naučnici su ispitivali podatke o spavanju i kognitivnim sposobnostima, čak 479.420 zdravih osoba srednjeg do kasnog životnog doba (38 do 73 godine starosti. Rezultati su pokazalo da je sedam sati sna dnevno bilo povezano sa najvišim kognitivnim performansama, a da su se one smanjivale za svaki sat ispod i iznad ovog trajanja sna. Ovaj odnos je ostao takav i kada su ispitivane osobe koje su bile starije od 60 godina, njih 212.006.

Insomnia
foto: Profimedia

Pokazalo se i da su pojedinci koji spavaju između šest do osam sati imali značajno veći volumen sive materije u 46 od 139 različitih regiona mozga, uključujući orbitofrontalni korteks, hipokampus, precentralni girus, desni frontalni pol i cerebelarna podpolja. Nekoliko delova mozga pokazalo je povezanost između trajanja sna i zapremine mozga, dok su drugi regioni bili manji samo kod osoba koje su duže spavale. Ovi nalazi naglašavaju važnu vezu između modifikacionog faktora životnog stila trajanja sna i kognicije, kao i široko rasprostranjenu povezanost između sna i strukturalnog zdravlja mozga.

Na šta još mogu uticati neprospavane noći pored toga što utiču na formiranje pamćenja pročitajte u nastavku teksta na Vitality.rs.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.

Bonus video:

56:14

CENTRALNI DNEVNIK 23.02.2024

(Espreso/Eklinika/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.