EVO KOLIKO VODE DNEVNO SMETE DA POPIJETE, A DA VAM NE STRADA MOZAK: Ova BROJKA je TAČNA MERA, sve preko je TROVANJE
Voda, Foto: Printscreen / Youtube / Cam25Zoo

paŽnja

EVO KOLIKO VODE DNEVNO SMETE DA POPIJETE, A DA VAM NE STRADA MOZAK: Ova BROJKA je TAČNA MERA, sve preko je TROVANJE

Pijenje previše vode može izazvati trovanje koje utiče na funkciju mozga.

Objavljeno:

Održavanje hidratacije je od suštinskog značaja za optimalno zdravlje i nekoliko telesnih funkcija, kao što su podržavanje varenja, regulisanje telesne temperature i olakšavanje transporta hranljivih materija. Ali, previše pijenja može dovesti do prekomerne hidratacije, što se dešava kada konzumiramo previše vode.

Otprilike osam čaša vode dnevno preporučuje se kao dobra polazna tačka - međutim, ovo takođe zavisi od vašeg okruženja, količine vežbanja i zdravstvenih stanja kao što su trudnoća ili dojenje.

Pijenje previše vode može izazvati trovanje koje utiče na funkciju mozga. Ovo se dešava kada u ćelijama ima previše vode, što može dovesti do njihovog oticanja. Može da izvrši pritisak na mozak izazivajući konfuziju, pospanost i glavobolju, zauzvrat izazivajući hipertenziju uzrokovanu visokim krvnim pritiskom i bradikardiju uzrokovanu niskim otkucajima srca. Kada nivoi padnu zbog viška vode u telu, ćelije otiču - što dovodi do rizika od napada, kome ili čak smrti, piše "Miror".

Znaci prekomerne hidratacije

voda
foto: Oleksii Akhrimenko / Panthermedia / Profimedia

Pazite na boju urina. Ona varira od bledo žute do boje čaja, u zavisnosti od nivoa vode u telu. Bistri urin je znak da pijete previše vode za kratko vreme. Češći odlazak u toalet je još jedan pokazatelj, sa normalnim brojem mokrenja između šest i osam puta dnevno.

Odlazak u toalet 10 puta dnevno je normalan za one koji redovno konzumiraju kofein ili alkohol. Prekomerna hidratacija može izazvati trovanje vodom, kada u vašem telu ima više vode nego što vaši bubrezi mogu da izluče. Može dovesti do opasnog disbalansa elektrolita i može se nakupiti u telu izazivajući mučninu, povraćanje i dijareju.

Još jedan znak dehidracije ili prekomerne hidratacije je višak vode u telu, što smanjuje nivo soli i uzrokuje oticanje ćelija. Oni tada mogu porasti po veličini uzrokujući da se mozak pritisne na lobanju. Ovo na kraju dovodi do pulsirajućih glavobolja koje mogu izazvati oštećenje mozga i probleme sa disanjem. Otok ili promena boje na stopalima, rukama i usnama može se javiti kada ćelije oteknu, što dovodi do promene boje kože. Ako pijete previše vode, ravnoteža tela opada, uzrokujući nizak "nivo elektrolita" u telu - što može dovesti do mišićnih grčeva i/ili grčeva. Bubrezi su primorani da rade jače da uklone višak vode. Ako ste popili previše vode i ne možete da ustanete iz kreveta, to je zato što su vam bubrezi preopterećeni.

Koliko vode treba da pijete?

Na količinu vode koja je potrebna vašem telu utiču vežbanje, klima, telesna težina i pol. Žene između 19 i 30 godina treba da piju oko 2,7 litara vode dnevno, dok je muškarcima potrebno oko 3,7 litara. Korišćenje nivoa žeđi kao merila možda neće biti korisno za sportiste, starije ljude i trudnice.

05:32

MOZAK I SRCE POTPUNO OSTAJU BEZ KISEONIKA! To se ne dešava ni roniocima!

(Espreso/republika/Nevena Jakovljević/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.