EVO KAKO IZGLEDA MUŠKA MENOPAUZA I KOJI SU SIMPTOMI: Mnogi i ne znaju kakve OZBILJNE PROMENE im se dešavaju u telu
Ilustracija, Foto: Profimedia

SAZNAJTE

EVO KAKO IZGLEDA MUŠKA MENOPAUZA I KOJI SU SIMPTOMI: Mnogi i ne znaju kakve OZBILJNE PROMENE im se dešavaju u telu

Zdravstvena organizacija tvrdi da "nivoi testosterona opadaju u proseku za oko 1% godišnje nakon 40. godine"

Objavljeno:

Andropauza, često nazvana "muškom menopauzom", opisuje hormonske promene povezane sa starenjem kod muškaraca, gde nivo testosterona opada prosečno za oko 1% godišnje nakon 40. godine. Ovaj proces može izazvati simptome poput smanjenog libida, umora, promena raspoloženja, talasa vrućine i erektilne disfunkcije

Andropauza - koja se obično naziva "muška menopauza" - opisuje se kao "hormonske promene kod muškaraca koje su povezane sa starenjem", prema klinici Mejo.

Kako muškarci nastavljaju da stare, ti nivoi mogu nastaviti da opadaju, a neki pripadnici jačeg pola prijavljuju smanjenje do 50% do 70. godine, u poređenju sa vršnim nivoima.

Čovek, Muškarac
foto: Profimedia / LJSphotography / Alamy / Alamy /

Otprilike 3 od 10 muškaraca u 70-im i 80-im pati od niskog nivoa testosterona, prema Američkom udruženju za urologiju.

Dok i muškarci i žene prolaze kroz promene u nivou testosterona, promene su mnogo suptilnije za žene.

Kod muškaraca, ova hormonska promena može izazvati simptome kao što su smanjen libido, umor, promene raspoloženja, talasi vrućine, erektilna disfunkcija, neplodnost i smanjena mišićna masa.

Nivo testosterona se može proveriti testom krvi, ali testovi se obično ne rade.

Iako ne postoji određeni lek za andropauzu, terapija zamene testosterona (TRT) i promene načina života mogu pomoći muškarcima da dopune hormone.

Injekcije testosterona na recept, lokalni gel ili krema, oralni lekovi ili flasteri preko kože mogu se koristiti za stalno povećanje nivoa hormona i mogu pomoći da se muškarci oslobode simptoma kao što su smanjenje se*sualnog nagona i prevladavanje umora.

Međutim, neki stručnjaci su zabeležili i označili drastičan porast zahteva za terapijom.

Nesanica, Spavanje, Krevet
foto: Profimedia

- Skoro svi se sada raspituju o ovome, jer je marketing usmeren direktno na potrošače tako agresivan, rekao je dr Majkl O’Liri, urolog u bolnici Brigham i žene koja je povezana sa Harvardom, za Harvard Health.

Rekao je da "mnogo muškaraca koji me nikada ne bi pitali o tome pre, sada se interesuju" nakon što su videli oglase za uobičajene simptome kao što je umor.

- Ako imaju značajne simptome, moraće da urade laboratorijski test, rekao je dr O’Liri i dodao da je "kod većine muškaraca nivo testosterona normalan".

Stručnjaci su takođe primetili da određene promene u načinu života mogu pomoći starijim muškarcima da povećaju nivo testosterona. Uravnotežen način života, vežbanje, zdrava ishrana i dobar san održavaju zdrav nivo testosterona.

Jedna studija koju je objavio Obesiti Revievs otkrila je da muškarci sa prekomernom težinom češće pate od niskog nivoa testosterona, a gubitak težine može povećati te nivoe.

Dok je andropauza prirodno stanje starenja, stručnjaci i pacijenti podjednako pokušavaju da podignu svest. Britanski TV voditelj i influenser Izrael Kasol otvoreno je govorio o svom zdravstvenom stanju otkako mu je dijagnostikovana "muška menopauza" ubrzo nakon što je napunio 40 godina.

- Nisam mogao da verujem šta čujem, mislio sam da je menopauza nešto kroz šta prolaze samo žene, nikad nisam znala da može jednako da utiče na muškarce, objasnila je Kasol za Dejli mejl.

On je sada na misiji da "otkrije što više priznanja muške menopauze".

Ali Kasol nije prvi koji je započeo ovu kampanju ili prepoznao stereotipe koji sprečavaju muškarce da iskreno razgovaraju o zdravstvenom stanju.

- Jedna od najvećih prepreka koja sprečava muškarce da pričaju o muškoj menopauzi je strah od toga da budu manje muževni, rekao je Džed Dajmond, psihoterapeut i autor knjige "Muška menopauza", rekao je za Post 2000. godine.

- Mnogi momci bi radije umrli nego da priznaju da njihove erekcije nisu ono što su bile ili da trpe promene raspoloženja. Ne žele da izgledaju ranjivo.

BONUS VIDEO

02:41

SVAKA ŽENA PRAVI OVU GREŠKU KAD UĐE U MENOPAUZU: Neprestano se SVAĐAŠ sa mužem i decom! Evo kako to da PROMENIŠ (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/srbijadanas/M.Aćimović/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.