DOKTOR OTKRIO KOJU STVAR NIKADA NE RADI KAD SE PROBUDI: Zbog toga ste ceo dan umorni - kardinalna greška U STARTU
Ilustracija, Foto: Profimedia

saznajte

DOKTOR OTKRIO KOJU STVAR NIKADA NE RADI KAD SE PROBUDI: Zbog toga ste ceo dan umorni - kardinalna greška U STARTU

ova greška utiče posle na ceo tok našeg dana

Objavljeno:

Svi znaju da kvalitetan san podrazumeva izbegavanje nekoliko stvari - teške hrane, alkohola, korišćenje mobilnog telefona i gledanje televizije u spavaćoj sobi. Čak i da poštujete ova pravila, možda ujutru imate naviku koja vas ponovo čini pospanima, umornima i bez energije za predstojeće obaveze u toku dana. Psihijatar dr Čester Vu ističe da skoro svi prave istu grešku.

Spavanje
foto: Printscreen/Instagram/talia.alivia

"Izležavanje je velika prepreka dobrom snu", kaže doktor i dodaje da on nikada ne leži u krevetu, osim ako nije reč o aktivnostima koje su vezane za san i intimnost. Neuronačunica Čelsi Roršajb otkrila je da se slaže sa doktorom i detaljnije objasnila razloge. "Čim se probudim, ustajem iz kreveta. Tako moj mozak razume da je spavaća soba samo mesto za odmor, što podstiče kvalitetan san", pojasnila je.

Karlijara Vajs, stručnjak za spavanje, objasnila je nedostatke izležavanja u krevetu nakon buđenja. "Redovno vreme buđenja pomaže biološkom satu da reguliše fiziološke funkcije, a ne samo san. Spavanje vikendom dovodi do socijalnog 'jet-laga' i izaziva poteškoće u koncentraciji, umor, razdražljivost i glavobolje", tvrdi.

Dodaje i da izležavanje najverovatnije neće imati dugotrajan uticaj na ukupan kvalitet sna, ali da je važno imati regulisan raspored spavanja. "Održavanje redovnog rasporeda spavanja, po kom se svaki dan budite i odlazite u krevet u isto vreme, zaista je važno kako biste osigurali kvalitetan san", ističe.

BONUS VIDEO

03:33

SAVETI STRUČNJAKA ZA ČUVANJE IMUNITETA TOKOM ZIME! Tri do četiri sata pred spavanje NE RADITE OVO, a ujutru UVEDITE OVAJ RITUAL

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.