DOKTOR OTKRIO KOJA STVAR IZ KUĆE VAS TRUJE DO BESKONAČNOSTI, A DA NISTE SVESNI: Opasna je kao ĐAVO, hitno SKLONITE
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

DOKTOR OTKRIO KOJA STVAR IZ KUĆE VAS TRUJE DO BESKONAČNOSTI, A DA NISTE SVESNI: Opasna je kao ĐAVO, hitno SKLONITE

U snimku koji je prikupio više od 1,6 miliona pregleda, američki dermatolog kaže da kada se takve sveće zapale, one ispuštaju toksične hemikalije u vazduh, potencijalno štete za naše zdravlje

Objavljeno: 07:32h

Mnogi od nas koriste mirisne sveće da poboljšaju miris naših domova - ali da li ste znali da bi određeni tip zaista mogao biti štetan za nas?

Jedan doktor je na svom TikTok nalogu upozorio ljude da ne koriste mirisne sveće koje sadrže parafin. U snimku koji je prikupio više od 1,6 miliona pregleda, američki dermatolog kaže da kada se takve sveće zapale, one ispuštaju toksične hemikalije u vazduh, potencijalno štete za naše zdravlje.

Takođe ističe da njihovi mirisi mogu biti iritantni, što dovodi do problema kao što su osip na kapcima i kožne reakcije.

Uprkos odbijanju nekih vlasnika kuća koji redovno koriste takve sveće, dr Zejd je pozvao ljude da se preispitaju - čak sugeriše da ih u potpunosti uklone iz svojih domova.

Nekoliko korisnika TikTok-a podelilo je svoja iskustva i zahvalilo se doktoru na zdravstvenom upozorenju. Neki su rekli da su zaista patili od osipa na kapcima nakon upotrebe parafinskih sveća. Drugi su bili manje voljni da čuju njegov savet:

Sveće, Mirisne sveće, Sveća, Mirisna sveća
foto: Eduardo Monteiro / Panthermedia / Profimedia

Jedan korisnik je napisao: "Sada nema sveća? Ovo je poslednja kap koja je prelila čašu u zabavnom autobusu života i jednostavno ne mogu."

Drugi je dodao: "Imam 64 godine. Dobro mi je bilo i do sad. Čuvam sveće."

Bilo je i onih koji su bili prilično ljuti: "Zdravo, molim te, prestani da plašiš ljude. Parafinske sveće su loše da, ali ima MNOGO drugih vrsta voska koje nisu, kao što je soja."

Studija iz 2023. godine pokazala je da zapaljene sveće mogu doprineti zdravstvenim problemima kod mladih odraslih osoba sa blagom astmom.

Istraživanje, koje je sproveo tim sa Odeljenja za javno zdravlje Univerziteta Arhus, sugeriše da zagađenje vazduha u zatvorenom prostoru usled paljenja sveća i isparenja od kuvanja može izazvati iritaciju i upalu kod onih sa blagim oblikom stanja. Istraživači su naglasili važnost stvaranja zdravijeg unutrašnjeg okruženja kao prioriteta, preporučujući da uvek otvarate vrata i prozore kada koristite sveće ili kuvate.

One Green Planet je sastavila korisnu listu od osam ekološki prihvatljivih alternativa mirisnim svećama na bazi parafina:

sveće, Voskar
foto: Filip Plavčić

Održive alternative za sveće

Odlučite se za sveće napravljene od obnovljivih izvora voska. Obnovljivi voskovi kao što su sojin i kokosov vosak, dobijeni iz obnovljivih izvora, nude čistiju i zdraviju opciju. Ove prirodne alternative emituju manje zagađivača.

Aromaterapija sa esencijalnim uljima

Prelazak na ekološki prihvatljiviji izbor difuzera sa eteričnim uljima umesto upotrebe sveća. Difuzori esencijalnih ulja oslobađaju nežnu maglicu čestica vode natopljenih prirodnim uljima, pružajući čistu i prirodno mirisnu atmosferu. Eterična ulja visokog kvaliteta poboljšavaju iskustvo, a dodatna vlaga je posebno dobrodošla u hladnijim mesecima.

Uradi sam esencijalni sprejevi za sobu

Napravite sopstveni ekološki sprej za sobu mešanjem eteričnih ulja. Ovo jednostavno rešenje obezbeđuje dosledno svež i čist miris za vaš dom bez uticaja tradicionalnih mirisnih sveća na životnu sredinu. Prilagodljivi recepti vam omogućavaju da eksperimentišete sa različitim mirisima, koristeći sastojke poput votke ili hamamelisa za taj personalizovani dodir.

Električni grejači voska

Izaberite električne grejače voska kao alternativu mirisnim svećama bez zagađenja. Koristite otopljene voskove napravljene od obnovljivih voskova i prirodnih mirisa, kao što su eterična ulja, da ispunite svoj dom divnim mirisima. Iako nisu tako tradicionalni kao sveće, električni grejači voska su isplativi i ekološki prihvatljivi.

Mirišljavo sušeno bilje

Napravite sopstvene mešavine potpurija za jednostavan i efikasan metod prirodnog mirisanja vašeg doma. Eksperimentišite sa različitim kombinacijama, bilo da je u pitanju jesenja mešavina sa suvim narandžama i začinima, ili božićna mešavina sa listovima peperminta i štapićima cimeta. Oni takođe dodaju divan dodir boje svakom domu.

Tamjan

Odlučite se za visokokvalitetni tamjan kao čistiju alternativu tradicionalnim mirisnim svećama. Prirodni mirisi kao što su tamjan i lavanda nude toplu i dugotrajnu aromu bez istog nivoa zagađenja vazduha. Uverite se da je tamjan koji odaberete napravljen od prirodnih sastojaka, posebno ako imate kućne ljubimce.

Prihvatite prirodne elemente

Unesite prirodu koristeći prirodne elemente kao što su mirisni sušeni začini i voće kako biste prirodno osvežili svoj dom. Ukrasite predmetima poput muškatnog oraščića, karanfilića, cimeta, sušenog limete, narandže ili limuna za laganu i osvežavajuću aromu. Pored toga, razmislite o ugrađivanju borovih grana ili cveća kako biste svoj dom uneli svežim i prirodnim mirisom bez štetnih hemikalija.

07:49

DA LI TREBA SISATI OTROV AKO VAS UJEDE ZMIJA? Ljudi zabrinuti posle slučajeva u Novom Sadu i Kragujevcu: OVO SAVETUJU STRUČNJACI

(Espreso/srbija danas/M.Aćimović/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.