SAMO OVAKO ĆE VAM SE MESO KOJE SPREMITE RASPADATI: Ovo je 5 TAJNIH CAKA koje koriste i NAJBOLJI KUVARI
Spremanje mesa, Foto: Printscreen Youtube/Dozus Cook

sjajno

SAMO OVAKO ĆE VAM SE MESO KOJE SPREMITE RASPADATI: Ovo je 5 TAJNIH CAKA koje koriste i NAJBOLJI KUVARI

Najbolji recepti su najjednostavniji, ali i tu ima nekoliko trikova koji mnogo poboljšavaju ukus

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko u toku i ako pravite mrsnu gozbu, pečeno meso je neizbežno na prazničnom stolu. Naravno, ovi saveti mogu da se primene na bilo koje meso koje se dugo termički obrađuje da bi dobilo onu sočnu teksturu koja se raspada kad ga dodirnete viljuškom.

Tajna leži u pažljivom procesu pripreme i pečenja koji omogućava mesu da postane nežno, sočno i prepuno ukusa. Ako želite postići savršenu mekoću i teksturu, slede neki ključni koraci i cake kako da to postignete.

Odabir mesa
Odabir mesafoto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

1. Odabir pravog mesa za dugo pečenje

Prvi korak ka ukusnom, dugotrajno pečenom mesu je izbor pravog komada. Meso sa više masnoće, poput svinjske plećke, jagnjećeg buta ili goveđeg ramsteka, idealno je za ovu vrstu pripreme. Masnoća će se polako topiti tokom dugog pečenja, doprinoseći bogatstvu ukusa i mekoći mesa.

2. Priprema marinade ili utrljavanje začina

Meso treba pažljivo pripremiti kako bi apsorbovalo ukuse i arome. Marinade od belog luka, svežih biljaka, maslinovog ulja i začina su odličan izbor. Ako preferirate suvu metodu, trljanje mesa mešavinom soli, bibera, dimljene paprike i drugih začina može dodatno naglasiti ukus.

3. Sporo pečenje

Ključ uspeha je sporo pečenje. Temperatura rerne treba da bude oko 120 do 150 stepeni Celzijusa. To omogućava vezivnom tkivu mesa da postepeno razgrađuje, što rezultira mekom, sočnom teksturom. Ovaj proces traje nekoliko sati, a ponekad i duže, u zavisnosti od veličine i vrste mesa.

Meso
Mesofoto: Printscreen/Youtube/ Gordon Ramsay

4. Tehnika "Low and Slow":

Pojam "low and slow" (eng. nisko i polako) odnosi se na pečenje na niskim temperaturama tokom dugog vremenskog perioda. Ovaj pristup omogućava mekanoj strukturi mesa da se postepeno razvija, čime se postiže željena razgradnja vlakana mesa.

5. Održavanje vlažnosti

Za održavanje vlažnosti mesa tokom dugog pečenja, koristite posudu za pečenje s poklopcem ili prekrijte meso aluminijumskom folijom. To će zadržati vlagu i sprečiti da meso postane suvo.

6. Posle pečenja - odmor

Nakon što je meso gotovo, ostavite mu vremena da odmori. To će omogućiti da se sokovi ravnomerno rasporede kroz meso, čime će se zadržati sočnost i poboljšati ukus. Preporučljivo je da se meso odmor najmanje 15 do 20 minuta pre sečenja.

Ukoliko sledite ove korake, vaša kulinarska magija će se manifestovati u obliku savršeno mekog i ukusnog mesa koje će se bukvalno raspadati pod viljuškom. Ovaj proces zahteva strpljenje, ali rezultat će vas nagraditi neodoljivim zadovoljstvom. Uživajte u gastronomskom čaroliji dugo i sporo pečenog mesa!

Bonus video:

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.