OVAJ PREDMET IZ KUPATILA KORISTITE SVAKODNEVNO, A ON JE LEGLO BAKTERIJA: Otarasite ga se pre nego što bude KASNO
Kupatilo, Foto: Profimedia

ODVRATNO

OVAJ PREDMET IZ KUPATILA KORISTITE SVAKODNEVNO, A ON JE LEGLO BAKTERIJA: Otarasite ga se pre nego što bude KASNO

Naučnici preporučuju da je najbolje izbacite iz kupatila kako biste izbegli potencijalni efekat klijanja

Objavljeno:

Prostirka u WC-u s jedne strane može ulepšati neatraktivan prostor, a s druge strane ima vrlo korisnu funkciju. Naime, ako zimi u kasnim noćnim satima odete do toaleta, ona mekana i nežna prostirka koji stoji ispred WC šolje najbolji je prijatelj hladnih stopala, piše 24sata.

Ona im možda pruža udobnost i toplinu, no, istraživanja su pokazala da bi zapravo mogla biti dom za kolonije bakterija u kupatilu.

Kupatilo
foto: Printscreen/Facebook.com/SquattingSlavs

Efekat kijanja

U istraživanju koje je sproveo američki mikrobiolog Čarls Džerba naučnici su utvrdili da se prilikom puštanja vode u WC šolji javlja tzv. „efekt kijanja“, prenosi Tips’n’Tricks.

Puštanjem vode u WC šolji se formira oblak sitnih kapljica. To je zapravo oblak nevidljivih bakterija koje žive unutar WC šolje, a tu su dospele iz izmeta i urina.

Taj se oblak potom diže iz WC šolje i spušta se područje oko nje, dakle na pod. Bakterije se raspršuju na područja koja okružuju WC šolju, uključujući prostirku ili tepih na kojem stojite bosi.

Baciti je ili ne?

Naučnici kažu kako ipak nema potrebe bacati prostirku jer uprkos činjenici da ona skuplja mnogo bakterija, neće izazvati zarazu.

Naime, reč je o bakterijama koje odatle neće lako pronaći put do ruku, a onda posledično ni usta ili creva gde bi mogle stvoriti probleme, za razliku od bakterija koje se nalaze na kvakama ili ručkama.

Stoga je rizik da se razbolite od prostirke kraj WC-a vrlo mali. Naravno, osim ako ne dremate na njoj.

Ipak, bilo bi dobro prostirku redovno prati kako bi se još dodatno smanjio rizik od eventualne zaraze.

Stručnjaci kažu da je dovoljno takve tepihe i prostirke prati jedanput nedeljno, a drugo rešenje je zatvaranje poklopca WC šolje pre puštanja vode.

To će zadržati oblak bakterija unutar WC šolje i sprečiti ih da pronađu put do meke i udobne prostirke u WC-u ili kupatilu.

BONUS VIDEO:ŠOKANTNO! Doktorka za Kurir TV otkrila: U klimi se nalaze opasne bakterije koje dovode do UPALE PLUĆA, POBAČAJA, A NEKAD I SMRTI

01:34

ŠOKANTNO! Doktorka za Kurir TV otkrila: U klimi se nalaze opasne bakterije koje dovode do UPALE PLUĆA, POBAČAJA, A NEKAD I SMRTI

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.