CEO ŽIVOT PRAVIMO UŽASNU GREŠKU: Omiljeno voće SVE VREME jedemo pogrešno, a OVO je jedini ISPRAVAN način
Banane, Foto: Printscreen/TikTok/tomato_dave

obratite pažnju

CEO ŽIVOT PRAVIMO UŽASNU GREŠKU: Omiljeno voće SVE VREME jedemo pogrešno, a OVO je jedini ISPRAVAN način

Pre nego što pojedete ovu voćku, morate znati neke stvari

Objavljeno:

Verovatno ne biste zagrizli jabuku ili stavili nekoliko bobica grožđa u usta, a da ih pre toga ne operete.

Voće koje ima debelu koru treba oprati čistom tekućom vodom, čak i ako nameravate da je bacite“, rekla je za HuffPost direktorka komunikacija prehrambene tehnologije pri Međunarodnom veću za informacije o hrani, Tamika Sims. „To je najbolja praksa u sigurnom rukovanju hranom kako bi se smanjio prenos prljavštine i mikroba koji se mogu nalaziti na kori voćke.“ I dok prljavština može biti vidljiva, Sims kaže da zaostali pesticidi ili mikrobi poput salmonele ili kampilobaktera nisu nužno vidljivi, a mogu prouzrokovati bolesti koje se prenose hranom. „Zbog toga sve namirnice treba prati pre jela, čak i one organske koje ljuštite.

„Kore banane ili avokada i drugog voća s debelom spoljnom površinom jednako su osetljive na bakterije kao i mekše voće i povrće s nežnijom korom“, rekao je Trevor Krejg, stručnjak za bezbednost hrane i korporativni direktor tehničke obuke iz Microbac Laboratories koji kaže i da je američka agencija za hranu i lekove na kori avokada prošle pronašla listeriju i salmonelu.

Voće, Povrće, pijaca, Cene, Palilulska pijaca, Banane, Maline
foto: Aleksandra Čolić

Iako deblja kora otežava bakterijama i prljavštini ulazak u samu voćku, prema Krejgu, kad sečete avokado ili bananu, nožem ih možete gurnuti na jestivo meso i kontaminirati ga, a pranje smanjuje tu verovatnoću. „Pranje voća nije savršen proces i ne čini ga sterilnim, ali možete smanjiti rizik, kao i ukloniti pesak, štetočine, pesticide i voštani sloj.“

Zbog toga i glavni kuvar kulinarskih umetnosti sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Džošua Resnik pere sve namirnice koje će seckati, čak i one koje se ljušte, poput šargarepe ili luka. “Nikada ne znate kroz šta su ti proizvodi prošli”, dodao je. „Čak i da su samo stavljeni u sanduk i odvezeni na pijacu, mogli su doći u kontakt sa svim vrstama prljavštine i zagađivača. Prema njemu, tekuća voda je sve što vam je potrebno za pranje bilo koje vrste proizvoda i nema potrebe koristiti posebna sredstva za pranje, sapun ili deterdžent, a nikako ne treba koristiti izbeljivače i proizvode za dezinfekciju, prenosi Večernji list.

„Eventualno možete za prskanje hrane koristiti razređeni rastvor sirćeta od jednog dela sirćeta na četiri dela čiste vode“, kaže Krejg. „To će pomoći da ubijete neke bakterije i neće ostaviti loš ukus ili moguće opasne hemikalije na vašoj hrani.“ Ako pak primetite prljavštinu na proizvodima poput krompira, stručnjaci savetuju upotrebu kuhinjske krpe ili četke za povrće kako biste ih dobro izribali.

Evo šta još kažu:

  • Čuvajte i pripremajte voće i povrće odvojeno od sirovog mesa, živine i plodova mora, što znači da daske za sečenje i noževe takođe treba koristiti odvojeno.
  • Ohladite i zamrznite voće i povrće u zatvorenim posudama unutar dva sata od sečenja, guljenja ili kuvanja.
  • Uvek držite posuđe, radni prostor i ruke čistima kako ne biste ništa unakrsno kontaminirali.
  • Da budete sigurni, sve namirnice operite.

BONUS VIDEO:NOVATIVNI ŠUMADINAC: Živorad proizvodi neobične rakije od kupusa i piva (KURIR TELEVIZIJA)

02:03

INOVATIVNI ŠUMADINAC: Živorad proizvodi neobične rakije od kupusa i piva (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.