NAUČNICI OTKRILI RAZLOG ZAŠTO MAČKE PREDU: Svi su ZAPANJENI otkrićem, više se nikad nećete ZAPITATI
Mačka, Foto: Printscreen/Instagram/hana__kitty

NISTE zNALI

NAUČNICI OTKRILI RAZLOG ZAŠTO MAČKE PREDU: Svi su ZAPANJENI otkrićem, više se nikad nećete ZAPITATI

Naučni razotkrili kako mačke predu

Objavljeno:

U potrazi za razotkrivanjem šta stoji iza zagonetnog predenja mačke, naučnici su se upustili u revolucionarnu studiju koja nudi nove uvide u taj mačji fenomen.

Tradicionalno, vokalizacija životinja diktira se dimenzijama njenih glasnih žica, ističe Christian Herbst sa Univerziteta u Beču, u Austriji.

Mačka
foto: Printscreen/ Tiktok/ kkyychen

Glasne žice su dve trake glatkog mišićnog tkiva koje se nalaze u grkljanu, vitkoj cevi smeštenoj unutar vrata, odgovornoj za oblikovanje zvukova koje čujemo, prenosi Zimo.

Uopšteno, što je stvorenje veće, to su glasne žice duže, što dovodi do dublje, rezonantnije vokalizacije, pojašnjava Herbst.

Domaće mačke imaju relativno kratke glasne žice, što je dizajn pogodan za proizvodnju visokih tonova. Ipak, zagonetka mačjeg predenja je ostala, posebno kada se uzme u obzir da već, divlje mačke poput geparda i risova dele takvo ponašanje.

Postoji i ideja da predenje može da uključi kontrakcije mišića unutar grkljana, no tu teoriju osporavaju Herbst i drugi naučnici.

Jedinstvena studija – zapanjujući rezultati

Herbst i njegovi kolege koristili su jedinstvenu metodu istraživanja – ispitivanje grkljana osam domaćih mačaka koje su eutanazirane zbog bolesti. Rezultat je bio zapanjujući.

Izolovani grkljan proizvodio je umirujući zvuk predenja bez ikakve pomoći mišićnih kontrakcija. Umesto toga, magija je ležala u vezivnom tkivu smeštenom unutar glasnih žica, menjajući frekvenciju proizvedenih zvukova.

Herbst je naglasio da, iako je ovo vezivno tkivo već ranije uočeno kod mačaka, niko ga pre nije povezivao s činom predenja.

Mačka, Mačka na vratima
foto: Printscreen/Instagram/catsheadz

Međutim, bitno je napomenuti da rezultati navedenog istraživanja ne odbacuju u potpunosti ulogu mišićnih kontrakcija u pojačavanju zvukova predenja kod mačaka. Studija vezana za ta otkrića objavljena je u časopisu Current Biology.

Misterija koja ostaje

Ipak, pitanje zašto mačke predu još uvek ostaje. Neke teorije sugerišu da predenje označava zadovoljstvo i podstiče interakciju. Osim toga, predloženo je da predenje može poslužiti kao umirujući mehanizam i podržati proces zaceljivanja nakon povrede.

Misterija naših mačjih ljubimaca nastavlja da intrigira, a studija nas dovodi korak bliže razumevanju njihovog melodičnog predenja.

02:09

OD PETARDI STRADA 5.000 ŽIVOTINJA GODIŠNJE?! Aktivista: Nisu ugroženi samo kućni ljubimci već OZBILJNE TRAUME DOŽIVLJAVAJU I DECA

(Espreso/ N1 Zagreb)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.