VETERINAR OTKRIO SMPTOME LEUKEMIJE KOD MAČKI: Ako vam ljubimica ovako menja DLAKU, odmah PREDUZIMAJTE MERE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Justus School or Work Stuff

pažnja

VETERINAR OTKRIO SMPTOME LEUKEMIJE KOD MAČKI: Ako vam ljubimica ovako menja DLAKU, odmah PREDUZIMAJTE MERE

Veterinar otkrio simptome leukemije kod mačke

Objavljeno:

Mačiji virusi znaju da budu podmukli i da izazivaju oboljenja koja za njih mogu biti kobna.

Još jedna infekcija, koja se danas sve češće pronalaze kod mačaka, izaziva bolest koja se zove mačija virusna leukemija, ili skraćeno, FELV. FelinI leukovirus se uglavnom prenosi direktnim kontaktom, znači prvenstveno kroz pljuvačku ili kroz nazalni ili okularni iscedak.

Taj virus se prvo umnožava u ždrelu, i odatle dolazi u koštanu srž. Ovo je virus koji spada u grupu onkogenih virusa jer izaziva tumorske promene. Ispitivanja su pokazala da su mačke koje su uginule zbog ovog virusa imale neki oblik malignog oboljenja, a u gotovo 90 procenata slučajeva se radilo o limfomima.

I ovaj virus može da utiče na rad mnogih organa. U pitanju su bubrezi, jetra, nervni sistem, pa čak i koštano-zglobni aparat. Simptomi nisu jasno izraženi i upućuju veterinare i na mnoštvo drugih oboljenja. Veliki broj mačaka koje pokazuju stalnu infekciju, odnosno stalnu leukemiju, uginjava nažalost već tokom prvih dve, tri godine infekcije.

Međutim, postoje mačke koje stiču imunitet, ali virus je latento prisutan i nažalost, vrlo česte su i ukrštene infekcije sa imunodeficijentnim virusom ili sa virusom infektivnog peritonitisa.

Danas je dijagnostika mačje leukemije vrlo jednostavna, a sastoji se od primene brzih testova koji se mogu obaviti u svakoj boljoj veterinarskoj ambulanti. Što se tiče brzih testova, pouzdanost je takva da je našao vrlo široku primenu. Uzorkuje se krv u maloj količini, test može da se radi iz pune krvi, može da se izdvaja serum, a gotov je za nekih 15-20 minuta. Ponekada je vrlo, vrlo markantno pozitivan test, ponekada vrlo suptilan pozitivan test, ali ne postoji lažno pozitivan test.

Mačka
foto: Printscreen/Facebook/Ginger Thompson

Nažalost, izbori u lečenju ovog oboljenja nisu pretarano veliki. Tretman kao i za ove druge je simptomatski, podrška, promena uslova života, izolacija, prilagođavanje hrane ukoliko imaju problem sa stomatitisom, sa zubima, mekana hrana, kontrola zubala, po potrebi vađenja zuba.

Protiv mačije leukemije se možemo boriti i kroz preventivnu vakcinaciju. Međutim, to podrazumeva veliki oprez. To je vakcina koja sadrži antigenski i leuko i imunodeficijentni virus. Obavezno je prethodno testiranje i upozorovanje vlasnika šta je prednost vakcine, kakav odgovor da očekuju. Vakcina proizvodi neoporedivo lošiji nivo antitela nego kod drugih vakcina, recimo protiv uobičajenih psećih ili mačjih zaraznih bolesti.

Možemo slobodno da kažemo da je i u preventivi mačije leukemije najvažniji oprez vlasnika prilikom uzimanja nove mačke. To se posebno odnosi na domaćinstva sa većim brojem ljubimaca. Novu mačku treba držati u izolaciji i obavezno uraditi testiranje na FELV.

Tek kada se pokaže da mačka nema virus, može da nastavi sa druženjem sa ostalim ljubimcima. Ovo je opasno zarazno oboljenje koje se lako širi i ima visoku stopu smrtnosti, pa zato budite oprezni i dobro se informišite kod svog veterinara.

Bonus video: Veterinar Dragutin Smoljanović otkrio zašto psi napadaju

00:49

Veterinar Dragutin Smoljanović otkrio zašto psi napadaju

(Espreso/N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.