OVE STVARI NISTE ZNALI O ZUBIMA, A UŽASNO SU BITNE: Evo šta vam mogu reći o VAŠEM ZDRAVLJU - nije ni malo NAIVNO
Zubar, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

OVE STVARI NISTE ZNALI O ZUBIMA, A UŽASNO SU BITNE: Evo šta vam mogu reći o VAŠEM ZDRAVLJU - nije ni malo NAIVNO

Trebalo bi češće obraćati pažnju na zube jer mogu da kažu svašta o našem opštem zdravlju

Objavljeno:

Osim pranja ujutro i uveče, koliko zapravo pažnje poklanjate svojim zubima?

Oni vam mogu zapravo reći dosta o tome šta se dešava sa ostatkom vašeg tela, ako znate znakove koje treba tražiti. Možda je vreme da malo pažljivije zavirite u svoja usta.

Od ranih upozoravajućih znakova karijesa do nagoveštaja da ste možda trudni, stomatološkinja Neji Vajtli je otkrila sedam stvari koje vam zubi govore o vašem zdravlju.

zubi
foto: Profimedia

1. Osetljivi zubi

Ako su vam zubi osetljivi, definitivno je vredno razgovarati sa svojim stomatologom, rekla je doktorka.

Ovo je posebno zabrinjavajuće, ako je osećaj uporan ili izgleda da ga ne izaziva jedna određena hrana ili piće. Osetljivost vaših zuba mogla bi da se svodi na niz faktora, ali to može biti znak bolesti desni, upozorio je stomatolog.

- Ako je to slučaj, možda imate i loš zadah ili loš ukus u ustima, crvene ili natečene desni, krvarenje desni, bol prilikom žvakanja ili bilo kakvu promenu u načinu na koji se vaši zubi spajaju kada zagrizete, rekla je Najri.

Nažalost, bolest desni - poznata i kao parodontitis - ne može se izlečiti, ali se može lečiti pravilnom negom i održavanjem.

2. Ispucale usne

Ako primetite da su vam usne ispucale i da stalno morate da se namažete balzamom za usne, to može biti znak da imate nedostatak vitamina.

Najri je objasnila: - Bez dovoljno vitamina ili pravilne ishrane, vaša usta će imati manju otpornost na prirodne bakterije i to može izazvati probleme kao što su ispucale usne, čirevi ili upaljene desni.

Doktorka ističe da nedostatak vitamina B može uzrokovati pucanje vaših usana. Dobri izvori vitamina uključuju meso, plodove mora, živinu, jaja, mlečne proizvode i lisnato povrće.

Osmeh, Zubi
foto: Profimedia

3. Ravni zubi

Da li ste ikada zagledali u vaša usta i pomislili da vam zubi izgledaju čudno... ravni?

To bi mogao biti nusproizvod suočavanja sa visokim nivoom stresa ili anksioznosti, kaže Najri.

Veća je verovatnoća da ćete škrgutati zubima u ovim situacijama, a možda niste ni svesni toga, jer se to obično dešava dok spavate ili ste duboko koncentrisani.Ako vas takođe boli glava i vilica, velike su šanse da to stalno radite u toku noći. Ova bolna navika se može lečiti štitnicima za usta.

U nekim slučajevima, vaš stomatolog može čak preporučiti da dobijete injekcije botoksa kako biste opustili vilicu i prekinuli ciklus škrgutanja zubima.

4. Bele mrlje na zubima

Ako primetite male bele mrlje na zubima, nema potrebe da odmah paničite jer one nisu nužno štetne.

Ali Najri je rekla da oni mogu biti rani znak upozorenja na karijes.

- Ako primetite bele mrlje na zubima, obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom da biste utvrdili zašto se one mogu pojaviti, samo da biste bili sigurni, savetovala je ona.Osim karijesa, bele mrlje mogu biti uzrokovane fluorozom - prekomernim izlaganjem fluora na zubima - ili urođenim stanjima, dodao je Najri.

5. Okrugle izrasline na desnima

Verovatno je prilično alarmantno videti okrugle, crvene izrasline koje iskaču na vašim desnima.Ali ove čudne izrasline i desni koje krvare više nego inače mogu zapravo biti zank dobrih vesti. One bi mogle biti rani znak trudnoće.

Ovi simptomi se obično svode na hormonske promene, tako da takođe mogu ukazivati na to da prolazite kroz menopauzu.

Fluktuirajući nivoi hormona koji su uobičajeni tokom trudnoće i menopauze mogu vas učiniti ranjivijim na gingivitis, uobičajenu infekciju desni, objasnila je Najri.

- Savršeno se leči, ako se otkrije rano, ali ako se ne leči, gingivitis može dovesti do parodontalne bolesti, što može izazvati dalje komplikacije kao što je gubitak zuba, nastavila je ona.

Usta, Zubi
foto: Profimedia

6. Uporni čirevi

Ako dobijate uporne čireve u ustima, pored kvržica koje ne nestaju i utrnulosti ili labavosti zuba, ovo je svakako nešto što treba da vas navede da odete kod zubara.

Prema Naj, ovi simptomi mogu biti uzrokovani rakom usta.

- U nekim slučajevima, može se pokazati kao crvene ili bele mrlje na sluznici jezika i usta, ali ako se rano otkrije, onda će vaš stomatolog moći da vas vodi kroz lečenje, kao i da vam da savete o koracima za ublažavanje bolova uzrokovane čirevima, rekla je ona.

- Ako primetite bilo kakve neprijatne promene u ustima kao što su čirevi, utrnulost, ne oklevajte da zakažete pregled kod svog stomatologa.

7. KarijesKoliko puta su nam svi roditelji rekli da će nam previše slatkiša pokvariti zube?Nažalost, rizik od karijesa se prestaje ni u odraslom dobu, posebno za one od nas koji vole slatko.

- Nije tajna da konzumiranje previše šećera može imati štetan uticaj na naše ukupno zdravlje, ali je takođe vodeći uzrok karijesa i kod dece i kod odraslih.

- Kada jedemo šećer, on stupa u interakciju sa bakterijama u plaku da bi proizveo kiselinu, koja može polako da rastvori gleđ na našim zubima i stvori rupe ili šupljine.

BONUS VIDEO:Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso/srbijadanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.