OVE 3 NAMIRNICE ZUBARI NIKADA NE KONZUMIRAJU UJUTRU:Kada vidite šta rade vašim zubima,MOMENTALNO ćete i vi PRESTATI
Zubar, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia

SAZNAJTE

OVE 3 NAMIRNICE ZUBARI NIKADA NE KONZUMIRAJU UJUTRU:Kada vidite šta rade vašim zubima,MOMENTALNO ćete i vi PRESTATI

Stomatolog savetuje koju hranu i piće bi trebalo reže da konzumiramo i na koji način štete našim zubima.

Objavljeno: 09:40h

Pahuljice, peciva, voćni sokovi, smuti, čaj i kafa mogu negativno da se odraze na zube, pogotovo kada se konzumraju ujturu. Caka je u tome što sadrže veliki procenat šećera, aditive, kiselost i boje, ističe stomatolog dr Džon Hjuit. On svoje pacijente savetuje da izbegavaju konzumiranje hrane i pića koji sadrže šećere i kiselosti.

"Kada jedemo ili pijemo kisele proizvode kao što je sok od pomorandže, naša zubna gleđ privremeno postaje omekšana, te su naši zubi podložnijim oštećenjima. Kisela hrana i pića smanjuju pH ravnotežu u ustima. Potrebno je neverovatnih 45 minuta da se usta vrate na neutralni pH nivo nakon uzimanja kiselog pića", objašnajva stomatolog.

Zubar je takođe savetovao da ne perete zube odmah nakon što jedete ili pijete bilo šta kiselo jer bi to moglo potencijalno da oštetiti zubnu gleđ.

"Moj savet je da uvek perete zube dva minuta četkicom za zube pre nego što nešto pojedete ili popijete kako biste smanjili mogućnost karijesa", dodaje on. Takođe, osim hrane, savetuje da ograničite unos čaja i kafe. Upravo je kafa jedna od najgorih neprijatelje zuba.

Za kraj, savetovao koje su namirnice idealne za doručak - em zdrave, em ne štete zubima.

"Neke namirnice koje preporučujem da jedete za doručak jesu običan jogurt, sir i mleko. Ovo su odlične opcije jer nemaju dodatog šećera i imaju visok sadržaj kalcijuma i proteina.To ga čini odličnim za snagu i zdravlje vaših zuba i desni", zaključio je.

00:27

ZUBAR POKAZAO KOLIKO PASTE JE STVARNO POTREBNO ZA PRANJE ZUBA! Doktor postao HIT na TikToku, a video pregledalo 700.000 LJUDI! (VIDEO)

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.