Kako prepoznati da li vam je dete žrtva nasilja na internetu? (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

to se zove CYBERBULLYING

Kako prepoznati da li vam je dete žrtva nasilja na internetu? (FOTO) (GIF)

Roditelji takođe mogu biti odgovorni za ‚‚cyber" nasilje nad detetom, zato bi trebalo dobro da pazite šta se nalazi na vašim profilima i kakve sajtove posećujete
Objavljeno: 14:26h

Deca znaju kako da koriste društvene mreže i razne aplikacije na smart telefonima ili računarima, ali često uopšte nisu svesna da samo jedna objavljena fotografija ili otkrivanje punog imena i prezimena mogu imati strašne posledice. Kada postanu žrtva, a to može biti od stane poptpunog stranca ili svojih vršnjaka, obično ćute zbog srama, straha i krivice. To ćutanje vodi do drugih rizičnih ponašanja i problema.

foto: profimedia

Nasilje na internetu je stvarno kao i svako drugo, a često može biti i gore. Uglavnom se događa čak i kada su deca kod kuće i pod nadzorom roditelja kojima se čini da su deca zaštićena jer sede tamo gde im niko ne može fizički nauditi.

foto: giphy

Ovo nasilje se ne odnosi samo na najčešću asocijaciju koja se javlja u vezi sa ovim terminom - pornografiju, već se odnosi i na veb-sajtove sa štetnom tematikom – poput samoubistava, anoreksije, otmica, nacizma, droge, religija, itd. Sajtovi sa „korisnim“ savetima i nekredibilnim tekstovima, takođe su veoma opasni, utoliko više što ne privlče veliku pažnju ali umnogome utiču na maloletnike, što dovodi do posledica koje se kreću u rasponu od fizičkih povreda do bolesti, pa čak i smrti.

foto: Shutterstock

‚‚Cyber" nasilje je povređivanje, uznemiravanje ili bilo kakvo drugo nanošenje štete mladom ili odraslom čoveku koji ne može da se zaštiti od takvih postupaka. Pojavljuje se u obliku tekstualnih ili video poruka, fotografija ili poziva.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.