Evo kako da se spasete od komaraca - pre nego što vas pojedu!
Foto: Stock Shutterstock

Bez mnogo muke

Evo kako da se spasete od komaraca - pre nego što vas pojedu!

Postoji način da smanjite njihov broj u sopstvenoj režiji, bez kupovine preparata
Objavljeno: 07:46h
foto: Stock

Zato je potrebno održavati fontane, jezerca, kanale, prazniti kante, kofe i sve ostale posude s vodom, uključujući i tacne za saksije - kaže dr Branislav Pešić, rukovodilac odeljenja za ispitivanje i razvoj biocidnih proizvoda Zavoda za biocide.

On dodaje da se avio-tretmani komaraca ne sprovode, zbog poštovanja regulative Evropske unije, jer takva vrsta suzbijanja insekata ima negativan uticaj na okolinu i zdravlje ljudi. Međutim, ukoliko bude bilo potrebe, oni će posegnuti za tom merom. Pešić objašnjava i da zavod poseduje veliki broj uređaja za suzbijanje komaraca sa zemlje i da prethodne godine nije ni bilo potrebe za prskanjem iz aviona. Komarci sa sobom nose i zaraze, ali kako navodi dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, kod nas je trenutno moguća samo zaraza virusom Zapadnog Nila.

foto: Giphy

- Prema mojim saznanjima imamo samo jednu izolovanu osobu inficiranu virusom Zapadnog Nila. Oko 80 odsto ljudi nema kliničku sliku i ovaj virus im prođe neprimetno, a pacijenti s komplikacijama uglavnom imaju već oslabljen imuni sistem nekom drugom bolešću. Mi vizuelno ne možemo da razlikujemo komarce koji nam mogu preneti virus od onih bezopasnih. Ono što možemo jeste da smanjimo broj ujeda komaraca - objašnjava Maris.

Kako kaže, treba izbegavati zore i večeri na otvorenom, pogotovu pored stajaćih voda i u šumama. Savetuje i nanošenje zaštite od komaraca na izložene delove tela bez bojazni, jer su to registrovani preparati koji vam ne mogu škoditi.

(Espreso.co.rs / 24sata.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.