Gubite kosu? Konačno otkriven lek za ćelavost! Imune ćelije aktiviraju rast kose (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

da postane bujnija i sjajnija

Gubite kosu? Konačno otkriven lek za ćelavost! Imune ćelije aktiviraju rast kose (FOTO) (GIF)

Imune ćelije imaju mnogo više funkcija nego što se to mislilo i da ne služe samo za odbranu organizma

Objavljeno:

- Mislili smo da imune ćelije dolaze do tkiva kao borci, a da matične ćelije regenerišu tkivo koje je oštećeno, ali ono što smo otkrili govori da matične i imune ćelije moraju da rade zajedno da bi regeneracija bila moguća. - rekao je Rozenblum.

Ranije, ovog meseca, istraživači raka sa ‚‚UT Southwestern Medical Center" u Teksasu slučajno otkrili protein koji je ključan za podsticanje ćelavosti i sedenje kose.

foto: giphy

Studija objaveljena u ‚‚ The Genes & Development journal" je ovaj tek pronađeni protein nazvala KROX20 i češće ga je povezivala sa razvojem nervnog sistema, a pokazalo se da se nalazi i u ćelijama kože, svojevrsnim pretcima, koje postaju dlake. Ove ćelije služe za nastanak dlake, onda na red dolaze matične ćelije sa SCF faktorom koji je neophodan za pigmentaciju dleke, od čega zavisi boja kose.

Kada su naučnici obrisali SCF gen iz ‚‚predaka" dlaka u mišjem krznu, njihovo krzno je pobelelo. Kada su obrisali i KROX20, miševima su opale dlake.

foto: Thinkstock

Dr Lu Le, profesor dermatologije, na ‚‚UT Southwestern" je rekao da bi ovo otzkriće moglo da dovede do veoma efikasnih tretmana za lečenje ćelavosti.

- Iaoko je ovaj projekat započet u nastojanju da se razume šta pojedine vrste tumora čine, došli smo do saznanja zašto kosa postaje seda i otkrili ćelije koje direktno vode do kose. Sa ovim saznanjem se nadamo da ćemo u budućnosti stvoriti jedinjenja koja će moći da deluju na delove kože ili da ćemo moći da bezbedno dodajemo ove gene gde su potrebni - rekao je doktor Lu Le.

foto: giphy

(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.