EVO ŠTA SE DESI SA TELOM KADA PRESTANETE DA JEDETE HLEB NA MESEC DANA: Promene su ODMAH vidljive, šokiraćete se
Hleb, Foto: Jelajelena Petrovic

dobro je znati

EVO ŠTA SE DESI SA TELOM KADA PRESTANETE DA JEDETE HLEB NA MESEC DANA: Promene su ODMAH vidljive, šokiraćete se

Jedna od omiljenih namirnica koju Srbi konzumiraju jeste hleb

Objavljeno:

Gotovo da ne postoji obrok uz koji ne jedemo hleb, a takođe je poznato da je upravo ova namirnica jedan od faktora koji utiču na gojaznost.

Umerenost je ključ uspeha kada je skidanje kilograma u pitanju, međutim, kada pred sobom imamo taze hleb, teško mu je odoleti, te ga neretko unosimo u nekontrolisanim količinama.

Često možemo čuti kako mnogi ljudi, vođeni ličnim iskustvom, preporučuju izbacivanje hleba iz ishrane, jer se na taj način navodno ubrzava proces gubitka kilograma, a osim toga, evo šta se sve dešava u organizmu kada ne jedemo hleb:

1. Gubitak kilograma uzrokovan nakupljanjem vode u organizmu

Hleb je je prepun ugljenih hidrata, a njihovo naglo izbacivanje primetiće se na telu u vidu gubitka kilograma. Ali, nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u telu, piše 24 sedam.rs.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Manja potreba za hranom

Poznato je da ugljeni hidrati uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi, koji potom naglo opada, a to izazviva osećaj gladi i potrebu za hranom. Ovo je još jedan od razloga zbog čega hleb utiče na kilograme, budući da je prepun hidrata. To, naravno, ne znači da u potpunosti treba da izbacite hleb iz ishrane, već samo da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim koji je napravljen od celih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Porast energije i bolja probava

Beli hleb, za razliku od crnog ili integralnog, ne sadrži vlakna koja su prekopotrebna za normalan rad creva i probave. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite beli hleb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cele žitarice, probava započinje normalan i olakšan rad. Isto tako, ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, telo reaguje negativno pa se pojavljuje osećaj malaksalosti i umora.

I dijetetičarka Kejsi Barns takođe potvrđuje da je važno unositi ugljene hidrate u umerenim količinama.

"Uključivanjem ovih namirnica u ishranu unećete dovoljno vlakana, gvožđa, folata i magnezijuma, bićete siti i imaćete dovoljno energije. Zapamtite da nijedna namirnica nije sama po sebi loša, važno je samo imati balans i odrediti koje porcije su najbolje za vas", poručuje ona.

Bonus video:

01:21

SRPSKA PROJA NAŠLA SE NA LISTI NAJBOLJIH HLEBOVA SVETA: Srednjoškolci i domaćica iz Novog Sada napravili svetski poznat hleb

(Espreso/Magazin.novosti/N.T./Stil/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.