STRUČNJK TVRDI DA JE OVO NAJGORA BOJA ZIDOVA ZA SPAVAĆU SOBU: Zaobiđite je u širokom luku, ODVRATNA je i remeti san
Spavaća soba, Foto: Profimedia

saznajte

STRUČNJK TVRDI DA JE OVO NAJGORA BOJA ZIDOVA ZA SPAVAĆU SOBU: Zaobiđite je u širokom luku, ODVRATNA je i remeti san

Dizajneri enterijera naglašavaju koliko je bitno da se uredi spavaća soba prema svom ukusu, ali i da se izbegnu određene nijanse koje stvaraju osećaj hladnoće i nemira

Objavljeno:

Ako bi stručnjaci morali da izdvoje samo jedno pravilo za odabir boje u spavaćoj sobi, ono bi glasilo da je najvažnije da dominantna boja nije previše opterećujuća.

Kejt Dafi je za "Southern Living" pojasnila i kako nije toliko bitno da li hoćete da ofarbate zidove u svetlu ili tamnu boju koliko je važno da pogodite pravi ton i podton i da stvorite celinu koja čini prijatan ambijent.

Za početak, krenite od toga koji osećaj želite u trenutku u kojem stupite u spavaću sobu. Ako je to osećaj smirenosti i opuštanja, birajte tople boje, neutralne nijanse i prikladne podtonove koji neće činiti previše agresivan kontrast.

Iskusni dizajneri enterijera naglašavaju da je spavaća soba prostor u kojem boravite barem četvrtinu dana, pa je izuzetno važno da se, umesto praćenja trendova, vodite svojim ukusom.

Ipak, postoje boje koje biste iz proverenih razloga svakako trebalo da izbegnete u spavaćoj sobi.

Siva i bela sa hladnim podtonovima

Nema ništa loše u sivoj ili beloj boji u spavaćoj sobi, međutim hladni podtonovi (poput nijanse leda) mogu da naginju plavim nijansama, a one stvaraju pomalo depresivno raspoloženje. Posebno tokom zime i kišnih dana.

- Umesto toga, birajte nežnu sivu toplih podtonova ili krem belu boju, a možete ih uskladiti s akcentnim tapetama koje će uneti suptilno uzbuđenje u prostor, napominje Dafi.

Jarkožuta, roze i zelena

Pravilna nijansa jarke boje može delovati magično u spavaćoj sobi, te je može sasvim oživeti.

Ali nemojte da je koristite na zidovima jer pojačava efekt svetlosti i unosi određeni nemir koji može da naruši san. Umesto toga, koristite zagasitije tonove jarkih boja na ukrasima i zidnim dekoracijama.

Crvena

Iako crveni zid u spavaćoj sobi može delovati romantično i zavodljivo, reč je o boji koja podsvesno alarmira i poziva na oprez, što otežava opuštanje kojem na kraju dana svi težimo. Uz to, dokazano izaziva glad pa bi vas mogla podstaknuti i na neželjeni noćni zalogaj!

- Klijente koje privlači ova boja zidova usmeravam na nijanse lile, koje su izuzetno živopisne, a znatno više umirujuće, objašnjava dizajnerka enterijera Meri Paton.

Šta ako već imate ove boje zidova?

I dok je izbegavanje korišćenja određene boje lak posao, znatno teže je uređenje spavaće sobe obojene u neku od "nepoželjnih" nijansi.

- Ako vam se ne sviđa boja zida, uvek imate opciju renovacije. Naravno, ona iziskuje dodatan budžet i vreme, što nije nimalo idealno. Zato možete da pokušate da postavite masivni nameštaj ispred zida ili da stavite glomazne dekoracije poput ogledala, slika ili raznih polica. Uz to, nijanse zidova izgledaju drugačije pri različitom osvetljenju, pa možete da pređete sa hladnih na toplije boje sijalica ili obrnuto, zaključuje Dafi.

Bonus video:

01:14

MODNI DIZAJNER PRIČAO O TRENDOVIMA SA ZAPADA: Komentarisao je trendove uskih pantalona na muškarcima!

(Espreso/zenablic/Iris Krdžić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.