NAJSTARIJI DOKTOR NA SVETU OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: U 101. godini i dalje LEČI PACIJENTE - bitno je OVO pravilo
Hauard Taker, Foto: Printscreen/youtube/WebsEdgeMedicine

SAZNAJTE

NAJSTARIJI DOKTOR NA SVETU OTKRIO TAJNU DUGOVEČNOSTI: U 101. godini i dalje LEČI PACIJENTE - bitno je OVO pravilo

Američki neurolog Hauard Taker rođen je 1922. godine, a medicinom se bavi od 1947

Objavljeno:

Ima 101 godinu i prema Ginisovoj knjizi rekorda, on je najstariji lekar u praksi. Oženjen je doktorkom Sarom, psihijatrom, koja se sa 89 godina bavi psihoanalizom. Doktora Takera mnogi pitaju za tajnu dugovečnosti, a on otkriva kojih pet pravila se pridržava čitavog života:

Ne budite besposleni u penziji

"Ako ste dovoljno srećni da imate karijeru u kojoj uživate i još uvek možete da radite, razmislite o odlaganju penzionisanja", kaže dr Taker i dodaje da primećuje da mnogo ljudi koji odu u penziju, postanu neaktivni i na taj način povećavaju rizik od pada kognitivnih sposobnosti. Inače, dr Taker je tokom pandemije korona virusa sam lečio pacijente šest dana u nedelji. "Kad ne radim, uživam da provodim vreme sa četvoro dece i desetoro unučadi i gledam sportski program", dodaje dr Taker.

Održavajte formu i budite fizički aktivni

Iako Dr Hauard Taker ne može da bude aktivan kao pre, na traci za trčanje pređe oko pet kilometara, većinu dana u nedelji. "Plivanje, trčanje, hodanje i skijanje u mojim 80-im održali su me jakim i zdravim. Studije su pokazale da nešto tako jednostavno, poput 15-minutne šetnje na svežem vazduhu, može da smanji rizik od prerane smrti za skoro 25 odsto", kaže doktor.

Starost, Starci, Trčanje
foto: Profimedia

Ostavite cigarete

"Zašto bi neko želeo da udahne nešto osim svežeg vazduha u svoja pluća kad je život već kratak?", kaže doktor i dodaje da se seća da je prisustvovao sastancima na kojima su lekari, sa cigaretama u ustima, savetovali pacijentima da prestanu da puše. "Danas znamo da pušenje cigareta povećava rizik od nastanka mnogih bolesti, moždanog udara, bolesti perifernih arterija, koronarne bolesti srca i drugih plućnih i kardiovaskularnih bolesti", kaže neurolog.

Ne ograničavajte se

"Prava tajna dugovečnosti je da nema tajni, ali mi živimo svaki dan i umiremo jednom, tako da moramo maksimalno da iskoristimo vreme koje imamo", kaže dr Taker i dodaje da umerenost omogućava ljudima da žive svoj život punim plućima i takođe sprečava preterano uživanje, što može negativno da utiče na naše dugoročno zdravlje. "S vremena na vreme ću piti martini i jesti odrezak, ali ne svaki dan", kaže neurolog i dodaje da je njegova supruga divna kuvarica koja mu pomaže da se hrani raznovrsno i zdravo. Uz svaki obrok jede salatu i voli zelenilo poput brokolija.

Nikada nemojte prestati da učite i razvijate se

Doktor kaže da je, budući da se bavi neurologijom čitavog života, bio svedok evolucije medicine. Govoreći o napretku, dr Taker dodaje da, dok svoje znanje prenosi drugima, sam pokušava da nauči inovacije. "Zaista uživam da podučavam mlade i studente, ali mnogo i naučim od njih", kaže doktor.

BONUS VIDEO

02:12

DEKA PAVLE PROSLAVIO 102. ROĐENDAN! Narodni heroj objašnjava: Za recept dugovečnosti ključna je RAKIJA, ali ima JOŠ SAVETA!

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.