AKO OSETITE BOL U LAKTU, TO MOŽE BITI SIMPTOM OVE BOLESTI: I sportisti je IMAJU, a evo kod KOGA SE JOŠ JAVLJA
Bol u laktu, Foto: Printscreen/Youtube/PoliklinikaRibnjakZagreb

simptom

AKO OSETITE BOL U LAKTU, TO MOŽE BITI SIMPTOM OVE BOLESTI: I sportisti je IMAJU, a evo kod KOGA SE JOŠ JAVLJA

Ovaj problem je jako čest kod profesionalnih sportista, ali verovali ili ne i vaš lokalni vodoinstalater može da oboli od iste

Objavljeno:

Od ovakvih bolesti ne oboljevaju samo teniseri i profesionalni sportisti već i mnogi profesionalci i majstori za koje ne biste očekivali.

Teniski lakat – Epicondylitis Lateralis

Teniski lakat je bolno stanje u području lakta koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružaju šaku i prste. Ti mišići su smešteni na spoljašnjoj strani podlaktice i spojeni su tetivom na donji spoljni deo nadlakatne kosti koji se zove lateralni epikondil.

Na tom hvatištu tetiva nastaju degenerativne i upalne promene koje uzrokuju teniski lakat (lateralni epikondilitis).

Teniski lakat je bolno stanje lakta, pripada grupi sindroma preopterećenja (overuse syndrome), obično je uslovljen dugotrajnim preopterećenjem mišića, tetiva i njihovih pripoja u predelu lakta i podlaktice.

Suva koža, Lakat
foto: Photojoiner

Spoljašnja -lateralna strana lakta je najčešće mesto bola kod sportista- tenisera,a takođe i u mnogim profesijama.

Oboljenje nazvano Epicondilytis lateralis ili teniski lakat je posledica efekata mikrotrauma tj preoperećenosti mekih tkiva oko spoljašnjeg epikondila.

Uzroci takvih oštećenja tetive najčešće su hronični nadražaji zbog učestalih i ponovljenih pokreta ruke vezanih uz određena zanimanja ili sport.

Uzrok takođe može biti i jednokratna trauma, npr kod nošenja vrlo teškog tereta.

Tako se teniski lakat najčešće viđa kao profesionalna bolest kod:

  • vodoinstalatera,
  • farbara,
  • stolara,
  • baštovana,
  • osoba koje rade na kompjuteru,
  • daktilografa,
  • nekih muzičara, npr violinista.
Novak Đoković, Vimbldon, Tenis
foto: Steven Paston / PA Images / Profimedia

Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće ispunjene tečnošću smeštene u unutrašnjosti zglobova. Burze izgledaju kao balon ispunjen sa malo tečnosti i spljošten imeđu ostalih tkiva. Njihova funkcija jeste da smanje trenje između tetiva i kosti, između tetiva i tetiva, između koštanih izbočina i same kože.

Pojava burzitisa lakta se obično dešava kod ponovljenih i dugotrajnih opterećenja burze. Najčešće e pojavljuje usled pritiska na burzu kao što su četi udarci na laktove, ili oslanjanje na laktove u dtoku dužeg vremenskog perioda poput učenja, ali stanje može nastati i akutno usled udarca ili pada na tvrdu podlogu.

Pacijenti koji pate od burzitisa obično osete bol sa zadnje strane lakta. Bol se povećava prilikom oslanjanja na oboleli lakatili priliko pregibanja i opružanja lakta. Kod lakših slučajeva, pacijenti mogu osećati tegobe pri opterećenju odnosnu pritisku na burzu lakta. Kako se stanje pogoršava bol je moguće osetiti prilikom sportskih aktivnost i moguća je pojava otoka koji je osetljiv na dodir. Pacijenti često osete i slabost prilikom obavljanja pojedinih aktivnosti.

Faktori koji doprinose razvoju burzitisa mogu biti:

  • Neadekvatan oporavak posle napora ili treninga
  • Preterani napor prilikom rada ili treninga
  • Neodgovarajuće zagrevanje pre početka rad
  • Slabi mišići
  • Nedovoljan i neodgovarajući oporavak nakon prethodne povrede lakta

LEK ZA SVAKU BOLEST POSTOJI! Antonijević smatra da se nalazi OVDE, a da nas strah sputava: DECA MORAJU TO DA IMAJU U ŠKOLAMA:

03:21

LEK ZA SVAKU BOLEST POSTOJI! Antonijević smatra da se nalazi OVDE, a da nas strah sputava: DECA MORAJU TO DA IMAJU U ŠKOLAMA

(Esprso/ Dr Galetić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.