AKO SPAVATE VIŠE OD 9 SATI DNEVNO, odmah posetite lekara!
Foto: Profimedia

Ozbiljno upozorenje

AKO SPAVATE VIŠE OD 9 SATI DNEVNO, odmah posetite lekara!

Stručnjaci upozoravaju da je svaka promena u navikama spavanja razlog za zabrinutost jer ukazuje na to da je deo mozga zaslužan za budno stanje možda pod opterećenjem ili oštećen
Objavljeno: 13:04h

Osim korelacije između demencije i spavanja, utvrđeno je i kako osobe su koje spavaju duže od 9 sati sklonije zaboravljanju informacija, manjku koncentracije i dužem procesuiranju novih kako i starih sećanja, kao i da imaju manji volumen mozga.

Naučnici još jednom naglašavaju kako je nemogućnost izlaska iz spavaćeg stanja simptom, a ne razlog zbog kojeg ljudi obolevaju od Alchajmera.

foto: Profimedia

Još jedan od simptoma je i gubitak čula mirisa, pa se sprovodi takozvani 'puter od kikirikija-test' kojeg pacijenti moraju da nanjuše iz određene udaljenosti.

- Razumeti više o tome na koji način san utiče na razvoj demencije može pomoći lekarima u prepoznavanju osoba s mogućim rizikom od oboljevanja, zaključila je dr Roza Sančo iz britanskog centra za istraživanje Alchajmerove bolesti.

Osvrnula se i na ranija istraživanja koja su potvrdila vezu između lošeg sna i ranog stadijuma demencije, ali i upozorila kako premalo sna u takvim situacijama može samo pogoršati stanje obolelog.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.