Koja je razlika između obične i himalajske soli? Koja je zdravija i zašto? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Koju ćete koristiti?

Koja je razlika između obične i himalajske soli? Koja je zdravija i zašto? (FOTO) (GIF)

Sigurno ste čuli za praznoverje da prosuta so donosi nesreću, a obzirom na to da je nekada davano bila itekako skupa, ne čudi da se to smatralo lošim znakom
Objavljeno:

Uz lošu naviku preterivanja s dnevnim unosom soli, morska i posebno kuhinjska so se povezuju s povišenim krvnim pritiskom i zadržavanjem vode u organizmu, a himalajska se zahvaljujući brojnijim mineralima i elementima preporučuje jer radi suprotno - omogućava prirodnu regulaciju elektrolita u telu i bolju apsorpciju nutrijenata uz detoksikaciju.

foto: giphy

Za himalajsku so kažu da pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi, čisti pluća, olakšava suvi kašalj i bubrezima pomaže da izluče višak kiselosti u mokraći. Lista njenih zdravstvenih moći prilično je dugačka, ali nijedna studija do sada zapravo nije tačno potvrdila da je himalajska so bolja od ostalih.

foto: profimedia

Kako piše časopis ‚‚Science Based Medicine", veliko istraživanje sprovedeno pre tri godine između ostalog je proučavalo razlike među vrstama soli i zaključak je taj da su sve od osnovnog poznatog sastojka natrijum hlorida, ali nema presudne razlike u količini ostalih elemenata poput minerala.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.