Koja je razlika između obične i himalajske soli? Koja je zdravija i zašto? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

Koju ćete koristiti?

Koja je razlika između obične i himalajske soli? Koja je zdravija i zašto? (FOTO) (GIF)

Sigurno ste čuli za praznoverje da prosuta so donosi nesreću, a obzirom na to da je nekada davano bila itekako skupa, ne čudi da se to smatralo lošim znakom
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Sigurno ste čuli za praznoverje da prosuta so donosi nesreću, a obzirom na to da je nekada davano bila itekako skupa, ne čudi da se to smatralo lošim znakom. Danas je so lako dostupna, ali uz onu kamenu, morsku i kraljicu zdravijeg ukusa himalajsku, treba se odlučiti šta odabrati i da li je zaista jedna od njih vredna više cene.

Zašto paradajz više nije ukusan kao što je bio nekad? (FOTO) (GIF)

Osnovna razlika između kamene odnosno kuhinjske, morske i himalajske soli je način iskopavanja, odnosno vađenja pa koliko je pojedina vrsta obrađena, čime je delomično izgubila vredna svojstva za organizam.

foto: Tumblr

Ukratko, kamena so se iskopava u rudnicima pa prerađuje pre slanja na tržište, morska nastaje isparavanjem vode i obično se dodatno ne prerađuje, a himalajska do ljudi stiže u svom izvornom obliku.

foto: Thinkstock

Svi hvale himalajsku so, ali nema naučnih dokaza da je bolja od drugih?

Kao najbolja među solima smatra se himalajska i skuplja je od kamene ili morske jer je najčistija. Himalajska so se smatra najčistijom jer dolazi iz nezagađenog ekosistema starog više od 250 miliona godina, iskopava se u podnožju Himalaja, a zatim se ručno melje da obradom ne izgubi vredna svojstva. Zato obiluje s više od 80 minerala i elemenata zahvaljujući kojima je postala kraljevska so i ima razne blagodati za ljudsko zdravlje.

foto: giphy

Nakon isušivanja morske soli u njenom talogu takođe ostaju tragovi minerala, ali kako se himalajska so ne obrađuje, većinom je smatraju boljom i kvalitetnijom od morske, što se odmah vidi i po višoj ceni.

foto: profimedia
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.