S ovom hranom ćete spasiti svoja creva! (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

iz prirode

S ovom hranom ćete spasiti svoja creva! (FOTO) (GIF)

ako želite da isprobate fermentisane proizvode da biste popravili stanje u stomaku, najbolje je da potražite one koji su dobijeni tradicionalnim metodama
Objavljeno:

U drugoj skupini su isprobali tradicionalni fermentisani mlečni napitak kefir, koji sadrži bakterije i gljivice u širokom rasponu.

U trećoj skupini su jeli hranu bogatu prebiotičkim vlaknima poznatima kao "inulin". Prebiotici su materije kojima se dobre bakterije, koje se već nalaze u crevima, hrane. Inulin se inače može naći u artičokama, korenu cikorije, luku, belom luku i praziluku. Ono što su na kraju ispitivanja utvrdili bilo je fascinantno.

foto: Thinkstock

Skupina koja je konzumirala probiotički napitak, imala je malo povećan nivo bakterije poznate kao korisne za kontrolisanje telesne težine ‚‚lachnospiraceae". Reč je o tako maloj promeni da statistički nije bilo od značaja.

Druga skupina zabežila je značajne promjne. Ona u kojoj se jela hrana bogata prebiotičkim vlaknima, imala je bitan rast bakterija poznate za oppte zdravlje creva, što se poklapa s ranijim naučnim studijama.

foto: giphy

Najveća promena, svakako, bila je kod skupine s kefirom. Ovi dobrovoljci imali su porast bakterija lactobacillales. Neke od tih bakterija su dobre za sveopšte zdravlje creva i mogu pomoći pri stanjima poput putničke dijareje i nepodnošenja laktoze.

- Fermentisana hrana po svojoj prirodi je prilično kisela, tako da ti mikrobi već u startu moraju biti sposobni da podnose takva okruženja, odnosno, prirodno su sposobna da prežive u kiseloj okolini. A to im onda pomaže da prođu put kroz želudac, nakon čega se mogu nastaniti u crevima - kaže doktor Paul Coter iz ‚‚Teagasc Research Centre" u Korku.

foto: Thinkstock
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.