KOLIKO PUTA STE UPISALI NJENO IME U UKRŠTENICU? Zbog ljubavi se odrekla vere, Ivo Andrić je spasao od zatvora, a umrla je tragično! (FOTO)
Foto: Printscreen/Youtube/Movie Legends

njena priča je drama

KOLIKO PUTA STE UPISALI NJENO IME U UKRŠTENICU? Zbog ljubavi se odrekla vere, Ivo Andrić je spasao od zatvora, a umrla je tragično! (FOTO)

Ako ste ikada rešavali ukrštene reči onda znate da odgovor na pitanje: "Naša slavna glumica između dva svetska rata", sa tri slova u imenu i četiri u prezimenu, može da bude samo jedan - Ita Rina. Ironično, da nije ove svakodnevne razonode, ime ove dame bi verovatno odavno bilo zaboravljeno iako je bila reč o prvoj međunarodnoj filmskoj zvezdi sa ovih prostora

Objavljeno:

Proslavila 1929. godine ulogom u filmu "Erotikon" Gustava Mahatija "koji je znalački iskoristio njenu fotogeničnost i sposobnost izražavanja strasti senzualne mlade žene“. Ostalo je zabeleženo da je nakon pariske premijere priče o zavedenoj i napuštenoj ćerki čuvara železničke stanice, publika Ita Rinu bukvalno na rukama iznela iz bioskopa!

usledila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Promenila je veru prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Po sopstvenoj odluci od tada je snimala samo u Jugoslaviji tek povremeno odlazeći u Nemačku u kojoj se, sa dolaskom nacista, i situacija za glumce promenila.

Ita je morala da dokazuje da nije Jevrejka, a tokom snimanja filma “Centrala Rio” 1939. godine posvađala se sa čovekom koji je vređao Jugoslaviju, a za koga se ispostavilo da je Gestapo. Zatvora ju je spasao samo tadašnji ambasador kraljevine Jugoslavije u Berlinu - Ivo Andrić koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu.

foto: Profimedia

Nakon 1945. na filmu se pojavila samo još jednom, u manjoj ulozi u filmu "Rat" iz 1960. godine zajedno sa Batom Živojinovićem.

Preminula je maja 1979. za vreme katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio taj kraj. Imala je 72 godine.

(Espreso.co.rs/ Izvor: Dnevno.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.