OVAJ ČOVEK JE INSPIRISAO 3 NAJSTARŠNIJA HOROR FILMA: Psihopata od čijih GNUSNOSTI će vam se ZALEDITI KRV U ŽILAMA
3 legendarna horor filma inspirisao je isti serijski ubica, Foto: Pritnscreen/Youtube

video

OVAJ ČOVEK JE INSPIRISAO 3 NAJSTARŠNIJA HOROR FILMA: Psihopata od čijih GNUSNOSTI će vam se ZALEDITI KRV U ŽILAMA

Postoje čak tri klasična horor filma za koja se veruje da ih je inspirisao isti čovek

Objavljeno:

Desetine zloglasnih ubica ušle su u filmove i TV emisije, od Damera do Mindhuntera i Desa, i iako ste verovatno čuli za Teda Bundija i Džefrija Damera koji su inspirisali takve TV emisije i filmove, postoji jedno ime koje možda ne znate - Ed Gein.

Gein je bio osuđeni ubica i osumnjičeni serijski ubica, a priroda njegovih ubistava mu je donela nadimke Plainfield Kasapin i Plainfield Ghoul. Gein je svoje zločine počinio u svom rodnom gradu Plejnfildu u Viskonsinu, a osim po ubijanju ljudi, bio je poznat i po ekshumaciji leševa iz grobova, čije bi delove tela koristio kao suvenire, prenosi Index.

Njegovi gnusni zločini izašli su na videlo kada je njegov dom pretresen u vezi sa nestankom Bernis Vorden 1957. godine. Vorden, koja je bila majka zamenika gradskog šerifa, otkrivena je obešena bez glave i izvađene utrobe u Geinovoj kući.

Što se tiče užasnih otkrića u njegovom domu, Gein je takođe priznao da je kopao na lokalnom groblju tražeći tela. Nakon priznanja, proglašen je krivim za ubistvo i odveden u mentalnu ustanovu nakon što je proglašen pravno neuračunljivim. Umro je u 77. godini od komplikacija povezanih sa rakom pluća, a u međuvremenu je inspirisao čak tri legendarna horor filma.

Filmovi koje je inspirisao

Prvi od njih je čuveni film Psiho Alfreda Hičkoka. Robert Bloh, koji je napisao istoimeni roman iz 1959. godine, živeo je u Vejauvegi, Viskonsin, blizu Plejnfilda, kada ga je napisao. Smatra se da je delimično zasnovao roman na okolnostima u vezi sa slučajem Gein, ali je očigledno bio šokiran kada je shvatio „koliko je imaginarni lik koji je stvorio podsećao na pravog Eda Geina i po otvorenom činu i po očiglednoj motivaciji“. Gein je, kao i Norman Bejts, imao neobičnu privrženost svojoj pokojnoj majci.

Gein je takođe inspirisao film Teksaški masakr motornom testerom, za koji se smatra da se odnosi na Geinovu farmu u Plejnfildu. Takođe, izgleda da je pozajmio ideje iz Geinovih zločina kao što su ukrašavanje svog doma delovima tela, mogući kanibalizam i maske za kožu. Tobe Huper, koji je režirao film, otkrio je 1997. da je odrastao ubrzo nakon Geinovog vremena.

- Odrastao sam uz tu vrstu priče o logorskoj vatri, znaš, horor priče koje pričaš u šumi. Nisam znao ime tog čoveka; nisam znao ni za Eda Geina. Samo sam znao za nešto što se dogodilo to je bilo užasno. Ali ta slika me je zaista zadržala i odrastao sam sa takvom vrstom žara u mislima-, rekao je on.

Serijski ubica je takođe inspirisao film Kad jaganjci utihnu. Naime, kultni i zastrašujući lik Bafalo Bila je navodno nastao kao mešavina Geina, Teda Bundija, Gerija Hajdnika i Edmunda Kempera.

U filmu, ubica nosi odeću napravljenu od kože svoje žrtve, što izgleda kao referenca na Geinove užasne zločine.

BONUS VIDEO:

02:35

ZBOG PORODIČNIH PROBLEMA UBIO 11 LJUDI?! Eksperti o krvavov piru na Cetinju: Sociopata ili psihopata, TAKVI LJUDI NEMAJU OSEĆAJ

(Espreso / N1 / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.