OVO SU 3 NAJSTRAŠNIJA SRPSKA HOROR FILMA: O njima kruži ova LEGENDA, retko ko sme da ih POGLEDA do kraja (FOTO)
Ovako izgledaju najstrašniji srpski horor filmovi, Foto: prinstcreen/youtube

horor

OVO SU 3 NAJSTRAŠNIJA SRPSKA HOROR FILMA: O njima kruži ova LEGENDA, retko ko sme da ih POGLEDA do kraja (FOTO)

Ovo su tri najstrašnija srpska filma. Lede krv u žilama, toliko su strašni da mnogi ne smeju da ih pogledaju do kraja.

Objavljeno: 11:40h

Osnovna funkcija horor filmova je da izazove strah, strepnju i užas kod gledaoca. Tematika horor filmova uglavnom je vezana za smrt i mistične događaje. U skoro svakom horor filmu centralni lik je negativac. U ova tri najstrašnija srpska horor filma javljaju se nečastive sile koje plaše glavne junake filma.

Reditelj Đorđe Kadiljević je radio dva otd tri filma. "Leptiricu" i "Sveto mesto", oba imaju književni predložak. Leptiricu je radio po pripoveci "Posle devedeset godina", Milovana Glišića. Film sveto mesto je nastao po pripoveci "Vij", Nikolaja Gogolja.

U daljem tekstu pročitajte nešto više o ovim filmovima:

Leptirica

Leptirica je jugoslovenski televizijski horor film iz 1973. godine
Leptirica je jugoslovenski televizijski horor film iz 1973. godinefoto: Printscreen/youtube/ Paranormal 5

Film je posvećena prvom srpskom vampiru Savi Savanoviću, i legendi koja se nekad propovedala u selu Zarožje kod Bajine Bašte, gde je Sava sejao strah među vodeničarima, spakovana je u 63 minuta.

Lepu i opasnu leptiricu Radojku igrala je Mirjana Nikolić, koja je zračila anđeosko lepim bezazlenim licem. Upravo to je činilo idealnom vampiricom jer đavo nikada nije onakav kakvim se prikazuje. Kadijević je otkrio da je zbog ovog filma bilo mnogo komičnih situacija, a burne reakcije publike često nisu bile baš bezazlene.

Ovaj film je bio toliko strađan da su kružile priče da je jedan čovek u Skoplju preminuo gledajući ga. Tada je u Makedoniji jedan gledalac doživeo srcani udar, a kako i danas pricaju Dorćolci, glavnu glumicu su deca opsedala ispred zgrade u kojoj je živela kako bi je videli i uverili se da nije vampirica.

- Nastavnici su govorili deci da gledaju film jer dopunjuju znanje o srpskoj literaturi misleći da je to ekranizovana proza Milovana Glišića. Umesto toga deca su doživljavala šokove, čak su ih vodili kod psihijatra. Roditelji su decu privodili kod pokojne Mire Nikolić, insistirajući da je dotaknu i da im ona pokaže zube da bi se uverili da nije vampir, već divna devojka - otkriva reditelj.

Pun mesec nad Beogradom

Pun mesec nad Beogradom je srpski horor film iz 1993. godine
Pun mesec nad Beogradom je srpski horor film iz 1993. godinefoto: printscreen/ youtube/ Principijelan

Ostvarenje iz 1993. u kojem su glavne uloge tumačili Dragan Bjelogrlić, Ružica Sokić, Rade Marković, Velimir Bata Živojinović i druga velika imena srpskog glumišta.

"Pun mesec nad Beogradom" bilo je jedno od onih koje su gledali samo najhrabriji. Režirao ga je Dragan Krešoja, a scenario je pisao Petar Grujičić, dok je strah sejala vampirica Kosara Trifković, koju će maestralno dočarala Ružica Sokić.

Sveto mesto

Film Sveto mesto iz 1990. godine
Film Sveto mesto iz 1990. godinefoto: printscreen/ youtube/ MarkkyGiorgionne

Ovo je jedan od najvećih horora srspke kinematografije. Ova priča o čudnoj i nesrećnoj ljubavi mladog bogoslova Tome prema ćerci moćnog feudalca.

Filmom "Sveto mesto" 1990. Đorđe Kadijević se vratio na filmsku scenu i za zvezde svog novog filma odabrao je bračni par Dragana Jovanovića i Branku Pujić. Dvoje glumaca je uspešno dočaralo priču o mladom svešteniku i bogatašici, koju opsedaju demonske sile. Iako je prošao skoro nezapaženo, ovaj film se smatra jednim od najboljih Kadijevićevih ostvarenja.

BONUS VIDEO:

06:02

KAŽU DA SU LISTA PROTIV NASILJA, A ĐILAS PSUJE POSLANIKE Dejan Bulatović: Bilo me je sramota što sam s takvima u Skupštini

(Espreso/ I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.