OVIH 10 ROMANA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI SVAKI SRBIN TREBA DA PROČITA: Da li pretpostavljate ko je na PRVOM mestu?
Ilustracija, Foto: Pritnscreen

morate znati

OVIH 10 ROMANA SRPSKE KNJIŽEVNOSTI SVAKI SRBIN TREBA DA PROČITA: Da li pretpostavljate ko je na PRVOM mestu?

Verujemo da niste pročitali svih deset knjiga, a ako jeste svaka čast!

Objavljeno:

Na našoj listi našlo se 10 romana srpskih pisaca. Sigurno ste čuli za sve knjige, a da li ste ih pročitali?

Na prvom mestu našao se Andrićev roman

1. "Na Drini ćuprija" (Ivo Andrić)

Najveći dragulj naše književnosti. Roman u kome je most simbol – okosnica oko koga se prepliću razne ljudske sudbine, a pisac je hroničar višegradske kasabe i njenih stanovnika kroz čak 4 veka. Ovde bismo dodali neizostavnu "Prokletu avliju", ali naglašavamo da su sva Andrićeva dela podjednako vredna i zaslužuju ravnopravno da budu čitana i tumačena.

2. "Seobe" (Miloš Crnjanski)

Roman koji opisuje stradanja Srba u Vojvodini u 18. veku, ali kroz događanja porodice Isaković, tj. kroz trougao njihovih porodičnih odnosa (Vuk – istorijska ličnost i Aranđel, kao i Vukova žena Dafina).

4. "Nečista krv" (Borisav Stanković)

Ovo je jedno od najpoznatijih dela Bore Stankovića. Glavni lik je Sofka, poslednji potomak nekada ugledne porodice iz Vranja. Govoreći o njoj, Bora zapravo govori o uzdizanju, degeneraciji i gašenju jedne porodice, o moralnom izopačenju njenih članova, nesreći koja pada na Sofkina leđa i prenosi se na njene potomke.

7. "Kad su cvetale tikve" (Dragoslav Mihajlović)

Ovaj kratki roman govori o beogradskom (dušanovačkom) bokseru Ljubi Sretenoviću (zvanom i Šampion i Ljuba Vrapče) – roman o emigraciji, o nostalgiji, politički roman, triler s ubistvom, knjiga o odrastanju i urbanosti, roman o boksu.

8. "Derviš i smrt" (Meša Selimović)

Četrdesetogodišnji derviš Ahmed Nurudin priča nam svoju ispovjest od trenutka kada saznaje kako mu je brat nevin zatočen u tvrđavi. Pun introspekcije, ovaj psihološko – filozofski roman svojevrsna je potraga za smislom života i toga da li smo na gubitku ako se taj smisao ne može ostvariti.

9. "Dan šesti" (Rastko Petrović)

Ovaj roman se smatra pretečom romana toka svesti. Pisac osvetljava mnogoborjne pojedinačne svesti. Pripoveda o velijoj srpskoj propasti (Golgoti), prelazak preko Albanije čiji je i sam bio učesnik kao gimnazijalac, i jedan od 1300 kaplara. Rastko pripoveda na način koji, niti je nacionalan niti hrojski, nije čak ni epopeja, daje autentično viđenje za koje u najmanju ruku možemo reći da je avangardno.

10. 1915 (Devetstopetnaesta - tragedija jednog naroda) (Branislav Nućić)

Tokom Prvog svetskog rata Nušić se zajedno sa vojskom i narodom povlači preko Albanije. Zadesila ga je velika porodična tragedija, ubijen mu je sin jedinac. Svoja osećanja, ali i osećanja celog naroda, Branislav Nušić opisao je u knjizi "1915: Tragedija jednoga naroda". To čini kroz sudbine malih, običnih ljudi, što knjizi daje životnost kakve nema u suvoparnim književnim delima.

BONUS VIDEO:

05:30

Majke i snajke humantirana akcija

(Espreso I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.