CELOGA ŽIVOTA MU SE OBRAĆALA SA "VI": Ostaviće vas nemim jedna rečenica koju je supruga rekla Milošu Crnjanskom
Srpski književnik Miloš Crnjanski, Foto: Wikipedia

saznajte

CELOGA ŽIVOTA MU SE OBRAĆALA SA "VI": Ostaviće vas nemim jedna rečenica koju je supruga rekla Milošu Crnjanskom

Malo je reći da ga je supruga Vida volela, bila mu je senka i oslonac, a obraćala mu se celoga života sa Vi

Objavljeno: 15:15h

Iako se govorilo da je ženskaroš, malo ko zna da je mladi Crnjanski stavio kuću na doboš kako bi otišao svojoj voljenoj u Pariz. Budući da porodica Vide Ružić nije odobravala njenu vezu sa Crnjanskim, ona je odlučila se preseli u Pariz. Ostavila je Miloša na železničkoj stanici, sa obećanjima da će mu pisati i voleti ga. Ishitren i zaljubljen Miloš Crnjanski je rešio da preokrene svoj svet naglavačke. Bez razmišljanja je stavio kuću u Pančevu na doboš, a Pariz je već sutradan, pored Vide, dočekao još jednog gosta.

Vida Crnjanski 1911-e godine
Vida Crnjanski 1911-e godinefoto: Printscreen/Vikipedija

Ovako je započela njihova ljubav. Kasnije su se venčali i Vida je celog života ostala sa njim. Usledili su težak život i emigracija u Londonu, što je samo još više ojačala njihovu neraskidivu vezu. Nisu imali novca da plaćaju kiriju, svakog časa mogli su da završe na ulici. Kinjila ih je i srpska emigrantska organizacija. Često su dolazili da ih provjeravaju, uznemiravaju i provaljuju u stan. Crnjanski nije htio da pogne glavu pred njima, bio je svojeglav. Nije voleo komuniste. I pored odličnog obrazovanja Vida je, u Londonu, morala da nauči da šije. Šila je balske haljine za dame iz visokog društva, pravila je platnene lutke koje je prodavala u Londonu kako bi preživjeli. Jednom prilikom je rekla čuvenu rečenicu.

- Ja šijem da biste Vi pisali, jedna vaša rečenica više vredi od 100 mojih lutaka.

Ovim je Vida po hiljaditi put podržala svog spruga u njegovo radu na pisanju. Iako je usput morao da radi kao knjigovođa obućarske radnje „Helstern“ na Bond stritu i raznosio je knjige firme „Hačards“ na londonskom Pikadiliju. Crnjanski nikada nije prestao da piše. Težinu tog života delom je preneo u svojoj knjizi "Roman o Londonu", jednom od najvećih romana srpske književnosti.

Bili su zajedno sve do smrti Miloša Crnjanskog 1977. godine. Preminuo 30. novembra te godine, pošto je prestao da uzima hranu i lekove, u 84. godini života. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Deset meseci nakon njegove smrti i Vida je umrla sa njegovim stihovima na uzglavlju:

- A kad mi glas i oči dah upokoje, ti ćeš me, znam, uzeti u krilo svoje.

Iako je u svom testamentu izrazila želju da počiva u istom grobu sa mužem Milošem, Vida je sahranjena u porodičnoj grobnici Ružića. Prema poslednjim saznanjima, njena želja još uvek nije ispunjena.

BONUS VIDEO:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.