MRAČNA STRANA APLIKACIJA ZA UPOZNAVANJE:Film 'VARALICA SA TINDERA' je priča o stvarnosti na koju mnogi nisu spremni
The Tinder Swindler, Foto: printscreen/youtube/stillwatchingnetflix

oduševiće vas

MRAČNA STRANA APLIKACIJA ZA UPOZNAVANJE:Film 'VARALICA SA TINDERA' je priča o stvarnosti na koju mnogi nisu spremni

Za ovonedeljnu Espreso preporuku vam preporučujemo film Varalica sa Tindera, dokumentarac koji je izazvao mnogo polemike o aplikacijama za upoznavanje

Objavljeno: 16:13h

The Tinder Swindler 2022, u režiji Felisti Moris, je dokumentarni film o jednom neobičnom iskustvu nekoliko žena koje su ''matchovale'' istu osobu, i ubrzo shvatile da je to najgora odluka koje su mogle da donesu.

Pet apsolutnih strankinja udružuje snage u borbi protiv jedne osobe. Naime, film istražuje priču o Šajmonu Hajutu aka Sajmonu Levjevu, muškarcu koji je koristeći lažni identitet i razne manipulativne taktitke, uvukao mnoge žrtve u odnose preko popularne aplikacije za upoznavanje.

Fokus filma je na iskustvu Sajmonovih žrtava, prevaranta koji je nekoliko puta izbegao optužnicu, i zbog kršenja istog zakona ali na različitim mestima što otežava gonjenje, uprkos stotinama svedoka i svedočenjima ovih žena.

Tinder
foto: Printscreen/youtube/TrailerMasterVideo

Dokumentarac istražuje kako je ovaj manipulator gradio taj identitek kojim je prisvajao žrtve, kao naslednik jednog od najbogatijih ljudi na svetu koristeći luksuzna putovanja kao alibi, i alat za zavoženje nesrećnih žena.

Potkovan lažiranom stvarnošću, brzo uspeva da emotivno veže žrtve za sebe, gde one kasnije nesvesno kreću jedan začarani krug finansiranja njegove igre, koja će samo biti predstava za sledeću žrtvu.

Mnogo pitanja i tema se obrađuju - poverenje u digitalnom dobu, opasnostima upoznavanja na internetu na koje nikada ne možemo biti spremni koliko god mislili da znamo sve o tome, i da se nama to nikako neće desiti. Mnogo psiholoških apekata se obrađuje, pogotovo psihologija obmane i manipulatorskog karaktera., što bi trebalo da bude nauk i lekcija o oprezu prilikom upuštanja u konverzacije i olako vezivanje i deljenje poverenja nepoznatim ljudima preko interneta.

Iako postoji dosta priča sa srećnim završetkom, kao i dobrih kontakta koja su započela na sajtovima i aplikacijama ove vrste, svakako smo svedoci zloupotrebe moderne tehnologije, pogotovo kada smo najranjiviji i emotivno upleteni, kao što je i ovaj uznemirujući dokumentarac.

Trejler pogledajte ovde:

(Espreso/Tatjana Maksić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.