NA DANAŠNJI DAN, PRE 61. GODINU, PRVI PUT JE PRIKAZAN OVAJ FILM: Napunio je BISOKOPE i ubrzo postao SVETSKI klasik
Džejms Bond, Foto: Printscreen/youtube/James Bond 007

klasik

NA DANAŠNJI DAN, PRE 61. GODINU, PRVI PUT JE PRIKAZAN OVAJ FILM: Napunio je BISOKOPE i ubrzo postao SVETSKI klasik

Na današnji dan, 5. oktobra 1962. godine, premijerno je prikazan prvi film o Džejmsu Bondu - "Dr. No".

Objavljeno:

Serijal filmova o Bondu predstavlja ekranizaciju romana Jana Fleminga, engleskog književnika koji je služio kao obaveštajac u mornarici Ujedinjenog Kraljevstva. Fleming je u periodu između 1953. i 1966. godine napisao 17 romana o špijunu zaposlenom u britanskoj tajnoj službi MI6.

Tematski, romani su prožeti temama poput pozicije Velike Britanije u svetu, uticajima rata, kolegijalnosti i naravno o popularnom “unutrašnjem neprijatelju”.

Legendarne uloge Šona Konerija i Ursule Andres

Prvi film je dobio naziv po imenu glavnog negativca. Slavni škotski glumac Šon Koneri dobio je čast da prvi igra Bonda. Čuveni nastup ostvarila je i švajcarska glumica Ursula Andres koja je bila prva Bond devojka.

Usrula Andres
foto: Printscreen/youtube/Rotten Tomatoes Classic Trailers

Film nije bio preterano ambiciozan, budući da je za troškove predviđeno tek milion dolara. Na iznenađenje producenata i ulagača zaradio je oko 65 miliona od bioskopskih ulaznica. Takav uspeh zahtijevao je i nastavak, a filmovi o Bondu se i danas snimaju.

Šon Koneri
foto: Printscreen Youtube / Promo RTVojvodine

Kroz cev pištolja

U filmu se ne prikazuje kako je Bond zaradio oznaku 007, što znači da ima dozvolu za ubijanje, nego je prikazan kao iskusni veteran. Uz to, predstavljeno je i nekoliko tipičnih aspekata koji su karakteristični za sve filmove iz ove franšize, kao što je sekvenca u kojoj se glavni lik prikazuje kroz cev pištolja sa stilizovanim naslovom filma.

U ovom ostvarenju upoznajemo se i sa mnogim karakteristikama Džejmsa Bonda, od njegovog svojstvenog predstavljanja kao "Bond. Džejms Bond", do ukusa za fine šampanjce, vodku-martini (protreseno, ne promešano), žene i oružja.

BONSU VIDEO:KO JE SRPSKI ŠPIJUN PO KOME JE NASTAO DŽEJMS BOND? Duško je bio dvostruki agent, a sad je otkriveno i ZNAČENJE BROJA 007

02:16

KO JE SRPSKI ŠPIJUN PO KOME JE NASTAO DŽEJMS BOND? Duško je bio dvostruki agent, a sad je otkriveno i ZNAČENJE BROJA 007

(Espreso/24sedam/Dejan Ćirić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.