MLADI TATAR IZ RUSIJE JE GLEDAO U KAMERU S TUGOM U OČIMA: A onda je uradio nešto što je PROMENILO ISTORIJU! (VIDEO)
Foto: Printscreen/youtube/Jkirchner314

gospodar plesa

MLADI TATAR IZ RUSIJE JE GLEDAO U KAMERU S TUGOM U OČIMA: A onda je uradio nešto što je PROMENILO ISTORIJU! (VIDEO)

Priča o jednom od najboljih baletana koji je bio uzor velikim baletskim imenima i generacijama dece koje su zbog njega požele da se bave plesom
Objavljeno:

Nurejev je pre svega bio pristalica klasične tehnike i to je njegovo majstorstvo po kome će ostati upamćen i koje ga je učinilo modelom za čitavu generaciju plesača.

Trejler koji je za 24 sata skupio 136 miliona pregleda (VIDEO)

On je poslužio kao inspiracija za muške plesače na Zapadu posle 1960-ih i uopšte za interesovanje za muški balet koje značajno poraslo zbog njegovog uticaja.

On je promenio sliku u pogled na muške baletske igrače. Značajan uticaj koji je izvršio bio je prelazak granice između klasičnog baleta i modernog plesa, izvođenjem i jednog i drugog. Danas je uobičajeno da plesači treniraju oba stila, ali Nurejev je je bio inicijator ove prakse uvođenja modernog plesa u klasični balet.

Prvi američki televizijski nastup Rudolfa Nurejeva u kome je svojim tehničkim umećem, ali emocijama, izrazom bola i ranjivosti dirnuo mnogobrojnu publiku u studiju i kraj malih ekrana. Nakon ovog čuvenog nastupa, dečaci širom sveta poželeli su da se bave baletom.

Harizma, posvećenost i velikodušnost Rudolfa Nurejeva bili su toliko upečatljivi da on nije ostao upamćen samo po znanju i tehnici. Za plesače on personifikuje školu života.

20 GODINA SA BALETOM NARODNOG POZORIŠTA - autorska izložba Srđana Mihića

Nurejev je preminuo usled srčanih smetnji u 54. godini života i sahranjen je na ruskom groblju u blizini Pariza.

U Operi u Parizu ustalila se tradicija organizovanja plesnih noći kao omaž Rudolfu Nurejevu svake desete godine od njegove smrti.

2003. godine, deset godina nakon njegove smrti objavljen je i roman Igrač koji opisuje njegov život.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.