IScream: Grupna izložba u Umetničkom prostoru U10 (FOTO)
Foto: Promo

vrisak / Primalni zvuk

IScream: Grupna izložba u Umetničkom prostoru U10 (FOTO)

Na izložbi, od 9. od 25. februara, predstaviće se umetnice: Tatjana Radičević, Slavica Obradović, Marina Marković, Tijana Radenković, Mar Cuervo, Marijana Ćurčić i Milica Prelić
Objavljeno: 17:49h
foto: Promo

Kroz prizmu hrane prvenstveno se ogleda zapleten odnos potreba, emocija i (be)smisla, njihova društvena uslovljenost i (ne)podobnost manifestacije. Individualnu podvojenost na unutrašnjost, koja se ne može adekvatno izraziti, i spoljašnost, sukobljenu sa nametnutim očekivanjima koja nije moguće usvojiti kao lična, uvezuje isti osećaj mučnine i nelagode, koja je u svojoj suštini bliska terminu abject Julie Kristeve - gde činom odbacivanja nečega iz/od sebe, pojedinac ujedno određuje i utvrđuje šta zaista jeste. Tako upleten, heterogen tok definiše teritoriju unutar bića koju možemo nazvati svojom jer se na (zadato nam) Drugo reaguje kroz gađenje ili odbojnost.

foto: Promo

Demistifikovanjem individualnog emotivnog sopstva, to jest formalnim i konceptualnim artikulisanjem onoga što se može ili ne može svariti kako na ličnom, tako i na društvenom planu, izložba IScream aktuelizuje problem „pojedenih“ želja, potreba i strahova, i suočava sa pitanjima: šta nas izjeda, šta hrani, a čega smo gladni, neminovno nametajući i pitanja da li je osećaj „sitosti“ uopšte dostižan, ili se eskapizam uporno traži u metaforičnim poslasticama - lepo upakovanim, primamljivim proizvodima bez imalo nutritivne vrednosti, koji pružaju trenutno zadovoljstvo?

foto: Promo

Ispitujući prirodu dihotomija unutrašnjost-spoljašnjost, sopstvo-drugost, pojedinac-društvo, Iscream predstavlja rezultat ospoljavanja emocija pri čemu se intrasubjektivno pretvara u intersubjektivno, ilustrujući pritom činjenicu kako se unutrašnja bol, koja bi se inače manifestovala krikom, zatrpava i guši uz pomoć umetnosti čime se, paradoksalno, progovara.

BONUS VIDEO: Espreso.co.rs na Triptih performansu

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.