Sazrevanje pre vremena: Čuvar vatre, debitantski roman Dejana Manojlovića (FOTO)
Foto: Promo

između uličnih demonstracija i istinske zaljubljenosti

Sazrevanje pre vremena: Čuvar vatre, debitantski roman Dejana Manojlovića (FOTO)

To je "izbrušen, elegantan, beskrajno uzbudljiv roman" autora koji je nepopravljivi idealista i večiti tihi buntovnik koji - smatra pisac Zorana Živkovića
Objavljeno: 11:44h

Prema rečima pisca Zorana Živkovića, ali pre svega profesora kreativnog pisanja koji je upoznao Dejana Mihajlovića kada se upisao na njegov letnji kurs na Filološkom fakultetu, to je "izbrušen, elegantan, beskrajno uzbudljiv roman". Za Živkovića je Mihajlović nepopravljivi idealista i večiti tihi buntovnik koji "usred istorijske i lične drame je raspet između uličnih demonstracija i prve istinske zaljubljenosti, odanosti i izdaje, praštanja i osvete i mora da uradi ono što je uvek najteže - da sazri pre vremena, jer jedino tako sme da se nada, pošto istorija mine da će sačuvati neokrnjene ideale".

foto: Promo

Voja Žanetić je priznao da se tokom 1990-tih godina sklanjao od učešća u raznim vidovima otpora režimu, nalazeći utočište u svom pisanju na novine i alternativne pozorišne grupe a čitanje knjiga je prepustio supruzi. Poziv da govori na promociji ga je primorao da Manojlovićev roman pročita i priznao je da ga nije ispuštao iz ruku dok ga nije pročitao, iako ga je primorao da se seti svih događaja od kojih je bežao i trudio se da ih zaboravi.

foto: Promo

Prema Žanetićevim rečima, osetio je zavist što je neko napisao tako sjajnu debitantsku knjgu i tako uverljivo i slikovito prikazao atmosferu devedeseih i beogradski duh, jer i grad je jedan od junaka ove knjige. Kao motiv koji se provlači kroz celu knjigu je pitanje da li otići iz zemlje ili ostati i boriti se za bolju budućnost i da li vredi žrtvovati ličnu sreću i porodični mir zarad viših ciljeva opšteg dobra i vere u bolje sutra čitavog društva. Žanetić je knjigu nazvao individualonim spomenarom za sve nas i zakođe predvideo da će se o njoj književnoj zvezdi tek čuti.

foto: Promo

Sam autor Dejan Manojlović je rekao da je ovim romanom želeo da zatvori krug koji su drugi načeli protiv njegove volje pokušavajući da vrati nadu saborcima sa iste strane nevidljive linije što razdvaja smisao od besmisla. Živković mu je prorekao sjajnu književnu karijeru ocenivši da poseduje izrazitim, literarni dar i izrazio nadu da će mu drugi roman biti na neku drugu temu i tek onda će ga nazvani pravim piscem.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.