Ulična akademija: Intimne i strasne priče Lazara Ristovskog
Foto: Promo

biseri kratke proze

Ulična akademija: Intimne i strasne priče Lazara Ristovskog

- Moji likovi su misleći ljudi, bili oni mali, veliki ili srednji. Bez obzira na svoje obrazovanje ili zanimanje, oni misle, oni se ne stide da kažu ono šta misle. Oni govore u ime čitalaca koji ne pišu - kaže autor
Objavljeno: 15:53h

Svojim prepoznatljivim šarmom Ristovski je umeo da zabavi prisutne čitaoce koji su popunili knjižaru u SKC-u, među kojima su bili i brojni glumci, reditelji i ljudi iz ostalih sfera javnog života.

foto: Promo

Ristovski se na početku svog izlaganja osvrnuo na komentar jedne čitateljke na sajtu Lagune, koja je napisala: "Besramno, intimno i strasno", dok je autor dodao:

- Hvala joj što je u jednoj rečenici uobličila ono što pisci često traže kada govore o svom delu. Ja dodajem: intimno, ali ne privatno; strasno, ali ne vulgarno.

foto: Promo

Potom se osvrnuo na likove svojih priča:

- Moji likovi su misleći ljudi, bili oni mali, veliki ili srednji. Bez obzira na svoje obrazovanje ili zanimanje, oni misle, oni se ne stide da kažu ono šta misle. Oni govore u ime čitalaca koji ne pišu.

Posebno se osvrnuo na priču "Veličanstveni", koja govori o hrastu u selu Savinac koji je posečen da bi bio izgrađen Koridor 11.

- Taj hrast je metafora za zaboravljanje, za sve ono što je Srbija mogla da bude, a nije. Često kao narod zaboravljamo ono što je bilo najbolje u našoj istoriji. On je služio kao crkva 600 godina jer je bio hrast-zapis. Ispod njega su sedeli i Vuk Karadžić i Kralj Petar Prvi, Arsenije Čarnojević, Hajduk Veljko, partizani, četnici... Taj hrast je na svom putu za Beograd posadio lično Sulejman Veličanstveni 1521. godine. Sam je iskopao rupu i zasadio ga. Zato se taj hrast zove "Veličanstveni". Posekli su ga Kinezi i Azerbejdžanci, a narod koji je govorio da će se pobuniti bude li do toga došlo nije reagovao. On je sada pretvoren u cepanice i balvane i trune na minus 15 tamo gde je i posečen - istakao je Ristovski.

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.