Gledamo ga svakog 1. januara, a nismo imali pojma! Novogodišnji koncert Bečke filharmonije krije jezivu MRAČNU TAJNU! (FOTO)
Foto: Fonet

ko bi rekao?

Gledamo ga svakog 1. januara, a nismo imali pojma! Novogodišnji koncert Bečke filharmonije krije jezivu MRAČNU TAJNU! (FOTO)

Bečka filharmonija ima svojevrsnu tradiciju da prvog dana nove godine priredi grandiozan koncert klasične muzike, međutim malo se zna kako je do ovog običaja došlo, kao i to da ova tradicija ima i svoju mračnu stranu
Objavljeno:

Još jedna stvar koja baca mrlju na Bečku filharmoniju jeste ta što je šezdesetih godina 20. veka odlikovala i ukazala veliko poštovanje Balduru fon Širaku, nacističkom guverneru Beča, i to nakon što je izašao iz zatvora nakon 20 godina robije zbog deportovanja nekoliko hiljada Jevreja.

Nagrađen je prestižnim prstenom filharmonije 1942. godine, međutim, kako se nakon rata to odlikovanje "zagubilo", fon Širak je, nakon odsluživanja zatvorske kazne u Špandauu zbog zločina počinjenih u Drugom svetskom ratu, dobio poziv filharmonije, gde mu je uručena zamena izgubljenog odlikovanja.

Kada je javnost saznala za ovaj sramotan čin jedne od najuglednijih austrijskih institucija, filharmonija je bila primorana da opozove i povuče šest odlikovanja koje je dodelila nacističkim oficirima, ali ipak, tradicija koncerata je opstala.

foto: Fonet

(Espreso.co.rs)

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.