KARDIOLOZI OTKRILI KOJU STVAR UZIMAJU SVAKI DAN DA BI IZBEGLI SRČANI UDAR: Nema šanse da imate INFARKT, svemoćno je
Srce, Foto: Profimedia

obratite pažnju

KARDIOLOZI OTKRILI KOJU STVAR UZIMAJU SVAKI DAN DA BI IZBEGLI SRČANI UDAR: Nema šanse da imate INFARKT, svemoćno je

Ako ga ne jedete prečesto, vreme je da počnete, posebno onu koju preporučuju kardiolozi.

Objavljeno: 08:02h

Redovna konzumacija voća i povrća je naučno povezana sa smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Ako ga ne jedete prečesto, vreme je da počnete, posebno onu koju preporučuju kardiolozi.

"Povrće je važan deo ishrane za zdravlje srca. To je zato što je bogato raznim vitaminima, uključujući B1, B2, niacin i folat, esencijalnim elementima kao što su kalcijum i kalijum, i fitokemikalijama, koji su bioaktivna jedinjenja biljnog porekla. “, kaže kardiolog Džoj. Gelbman.

B vitamini pomažu u održavanju krvnog pritiska na zdravom nivou, dok niacin pomaže u snižavanju LDL holesterola. Folat je povezan sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara. Kalcijum ima ulogu u održavanju rada srca, a kalijum blagotvorno deluje na srce tako što smanjuje napetost u zidovima krvnih sudova, što pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Fitokemikalije u povrću su posebno važne za zdravlje srca. Naučna istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa, koji izaziva upale u telu i može negativno da utiče na srce.

Uz sve ove prednosti, povrće je bogato i vlaknima. Ishrana bogata vlaknima podržava zdravlje srca tako što sprečava povećanje holesterola i krvnog pritiska.

Povrće koje kardiolozi najviše vole

pijaca, Beograd, Voće, Povrće
foto: Emilija Jovanović

Iako je svo povrće dobro, Dr. Gelbman posebno voli lisnato, zeleno povrće.

„Volim kelj, spanać i kinesko zelje. Lisnato povrće je posebno dobro za zdravlje srca jer je bogato nitratima, koji se pretvaraju u azot oksid, jedinjenje koje može da opusti krvne sudove“, kaže ona.

Kardiolog dr. Deepak Vivek preferira spanać. Podržava kardiovaskularno zdravlje na mnogo načina, uključujući poboljšanje osetljivosti na insulin i smanjenje oksidativnog stresa.

Takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska jer je bogat izvor vlakana, vitamina A, vitamina C, vitamina K, gvožđa, kalijuma i folata“, objasnio je doktor.

Spanać je izbor broj jedan i za mnoge druge kardiologe. Dr. Sushant Khaire objašnjava da je gvožđe u spanaću važno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Spanać takođe ima vitamin E, antioksidans koji štiti telo od slobodnih radikala koji mogu da igraju ulogu u izazivanju srčanih bolesti, raka i drugih bolesti, rekao je za Parade.

Iako je činjenica da je lisnato povrće zdravo za srce zbog svog nutritivnog profila, još jedna prednost je njihova svestranost. Možete ga integrisati u skoro svaki obrok. Neki ga dodaju u omlet, jedu kao salatu ili uz testeninu. Šta god da odaberete, imajte na umu da će konzumiranje više zelenog povrća imati koristi za celo telo, a posebno srce.

08:36

KARDIOLOG: ZBOG OVE SUPSTANCE TELO MOŽE DELUJE 40 GODINA STARIJE! Šokantne tvrdnje: Možete je kupiti maltene kao na trafici

(Espreso/Novi.ba/Indeks.hr/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.