SLEPI SKEJTER POMERA GRANICE! Izgubio VID pre 11 GODINA, naučio ponovo SVE TRIKOVE, sanja o PARAOLIMIJADI! (VIDEO)
Džastin Bišop, Foto: Profimedia

inspiracija!

SLEPI SKEJTER POMERA GRANICE! Izgubio VID pre 11 GODINA, naučio ponovo SVE TRIKOVE, sanja o PARAOLIMIJADI! (VIDEO)

Kada je napunio osam godina, Bišop je dobio dijagnozu degenerativne bolesti oka pod nazivom retinitis pigmentosa

Objavljeno:

Profesionalni skejtborder Džastin Bišop (35) stoji na ivici skejt rampe, blago hvatajući uski metalni štap. Uvija mišićavu ruku, ukrašenu crvenim i crnim tetovažama, i stavlja šaku pored uva kako bi čuo kako njegov prijatelj završava vožnju ispred njega. Čuje kako daska njegovog prijatelja grebe cev. Uzvikuje: ,,Ura!"

Bišop, koji je odrastao u Las Vegasu, počeo je da se bavi skejtbordingom u desetoj godini života, nakon što je video komšiju kako pravi ,,ollie" trik po ivičnjaku i pomislio kako je to najgotivnija stvar koju je ikada video. U novom dokumentarcu Lija Fajfera baziranom na njemu, Bišop opisuje kako vežba isti korak iznova i iznova više od mesec dana pre prvog takmičenja, gde je osvojio prvo mesto.

Kada je napunio osam godina, Bišop je dobio dijagnozu degenerativne bolesti oka pod nazivom retinitis pigmentosa. Doktori su mu rekli da će nakon nekog vremena oslepiti, ali verovatno neće pre srednjeg doba. Međutim, do dvadesete godine, njegov vid se toliko pokvario da je bio primoran da prekine s poslom u skejt prodavnici i da prestane da vozi. Ipak, vozio je skejt svakoga dana, naprežući oči i nadomeštavjući vid pamćenjem.

Pet godina je ponavljao taj proces, sve dok jednoga dana, 2011. godine, nije mogao da vidi sopstvena stopala. Tokom nadolazeće sedmice, vid mu se toliko pokvario da je samo video senke i nejasne slike.

Fajfer se fokusira na Bišopovo emotivno putovanje kroz koje skejtborder gubi vid i ponovo uči kako da živi. U jednoj od najdirljivijih scena, Bišop se oprezno vraća u skejt park, na zahtev prijatelja. Silazi niz rampu, klizeći bez vida pre nego što se spotakne i snažno obruši na zemlju. Međutim, iznenađuje sebe smehom i smejanjem kroz suze: ,,To je bio najbolji osećaj ikada," rekao je, ,,Prošle su četiri godine od kada sam pao."

1 / 8 Foto: Profimedia

Nakon decenije od gubitka vida, Bišop se ponovo bavi takmičarskim skejtbordingom, sponzorisanim od strane Zappos-a, i radi na uključivanju ovog sporta u Paraolimpijadu. Nedavno je vozio skejt u Ruffles-ovoj reklami uz Lebrona Džejmsa. Ponovo je sebe naučio trikovima, uključujući i ,,kick flip-om". Bišop kaže da se samo kaje što se nije ranije prilagodio. ,,Kada si slep, ljudi te štite," rekao je. ,,Nedostaje mi nemarnost. Nedostaje mi kontrola sopstvene sudbine i onoga što mogu da uradim."

Bonus video:

11:53

Obradović zabrinut zbog informacija da Zvicer organizuje atentat na Vučića

(Espreso/The New Yorker)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.