DOBRO SE ZAGLEDAJTE U OVE 2 KOCKE: Optička iluzija mnoge je ZBUNILA, da li vi vidite da se POMERAJU? (VIDEO)
Kockice, Foto: Printscreen/Twitter/Steve Stewart-Williams

MOZGALICA

DOBRO SE ZAGLEDAJTE U OVE 2 KOCKE: Optička iluzija mnoge je ZBUNILA, da li vi vidite da se POMERAJU? (VIDEO)

Iluzija je uzrokovana fenomenom zvanim Reverse Phi Illusion, gde pomeranje svetla, kao s linijama koje se menjaju iz crne u bele, varaju um da misli da je nešto kretanje kada nije

Objavljeno:

Ova zanimljiva optička iluzija prikazuje dve 3D kocke koje se pomeraju po slici, ali one zapravo ostaju mirne. Na Tviteru je podelio korisnik Stiv Stjuart Vilijams, a animacija prikazuje dve kocke jednu pored druge na plavoj pozadini.

Linije kocke menjaju se između crne i bele, dok kursor u središtu kocke pokazuje različite smerove, čineći da se čini kao da se kocke pomeraju gore i dole, rotiraju i rastu u veličini, kako prenosi Dejli Mejl.

Iluzija je uzrokovana fenomenom zvanim Reverse Phi Illusion, gde pomeranje svetla, kao s linijama koje se menjaju iz crne u bele, varaju um da misli da je nešto kretanje kada nije.

Istraživači sa Univerziteta Stanford objasnili su kako funkcioniše ovaj fenomen 2011. godine. “Ako se svetla tačka pojavi na jednom mestu, a zatim se ponovo pojavi na poziciji pomerenoj udesno, skloni smo da vidimo jedan objekt koji se pomiče s leva na desno. To je osnovni efekat i onaj koji je u osnovi naizgled fluidnih pokreta koje vidimo u filmovima i animacijama”, objasnili su.

“Ako je druga tačka koju vidimo suprotna prvoj – s tamnom tačkom koja postaje svetla – vidimo kretanje dalje od druge tačke, a ne prema njoj”, dodali su i pojednostavili da kada stvari prelaze iz svetla u tamu, ljudski mozak to doživljava kao kretanje.

Međutim, tajna ove iluzije ne leži u pokazivačima u kocki, već u boji koja se koristi za isticanje kocki – crno-bela. Ivice kocke bljeskaju na određeni način kako bi naveli vaš mozak da pomisli da postoji dubina. Dubina koju mislite da vidite čini da izgleda kao da se kreće.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.