POSLE 3 DECENIJE PRE BRAKA PRIZNALI ŠOKANTNU STVAR: Totalna neverica, 3 decenije NIKO POJMA NIJE IMAO
Ilustracija, Foto: Profimedia

priznanje

POSLE 3 DECENIJE PRE BRAKA PRIZNALI ŠOKANTNU STVAR: Totalna neverica, 3 decenije NIKO POJMA NIJE IMAO

Čak i kada su koraci za homoseksualna prava izgledali nacionalni, Marlerovi su se plašili da će biti razotkriveni

Objavljeno: 17:53h

Iza braka ima mnogo toga da se krije, a za jedan američki par, sada u kasnim 50-im, Breda i Sindi Marler, bila je činjenica da su oboje gejevi, piše Dejli mejl.

Rekli su jedno drugom svoju tajnu nekoliko godina posle venčanja, koju potom nikome nisu rekli više od tri decenije. „Uvek smo govorili da smo protiv sveta“, rekao je Bred.

Nakon što su više od 30 godina živeli ono što nazivaju „sveameričkim životom“ u gradovima Ilinoisa, Marlerovi su odlučili da je vreme da „žive autentično“. Sa novim životima sele se u Čikago, a svoju tajnu otkrili su odrasloj deci, sinu i ćerki.

Odrasli u verskim porodicama

Odrastanje u religioznim domaćinstvima u malim zajednicama u Ilinoisu, izlazak iz ormara nije bio opcija za Marlerove, koji su u septembru proslavili 32 godine braka.

"Pošto ste gej, samo ćete otići pravo u pakao. Ne postoje dve opcije za to", rekla je Sindi o tome šta su ona i Bred naučili.

Čak i kada su koraci za homoseksualna prava izgledali nacionalni, Marlerovi su se plašili da će biti razotkriveni. Gradili su domove, podizali decu i nikada nisu odustajali od braka.

Tradicionalne rodne uloge su svakako zadržali u javnosti: Sindi je nosila dugu kosu, a nikada nisu spomenuli da im je Bred uredio kuću.

„Hteli smo kuću, psa, dvoje dece - i sve smo to uradili“, objasnila je Sindi. "Doneli smo odluku da to uspe. To je ono što smo nameravali da uradimo", dodala je ona.

Život sa depresijom

Sve ima svoje granice. Bred je postao duboko depresivan i počeo je da radi na svojoj internalizovanoj homofobiji uz pomoć nedeljne terapije. „Tako dugo sam mrzeo taj deo sebe… Nisam razumeo zašto ono što sam imao sa Sindi nije bilo dovoljno“, rekao je.

Par je takođe rekao da nikada ne bi mogli izaći da su im roditelji još živi. Bred je istakao da je sramota koju povezuje sa svojom seksualnošću pokrenuta nakon što se njegova majka suočila sa njim kada je imao 16 godina zbog mogućnosti da bude gej.

"Samo je rekla: 'Ako jesi, to nije u redu. Nećeš to uraditi porodici'." Nikada više nismo razgovarali o tome", priseća se Bred. Još jedan veliki faktor bio je to što je njihova ćerka izašla kao lezbejka. „Postojala je ogromna potreba da je zaštitimo“, rekao je.

Marlerovi su živeli zajedno do marta kada su se, nakon što su se penzionisali i prodali svoj dom, preselili u odvojene stanove u Čikagu kako bi po prvi put istražili život kao deo LGBTK zajednice.

Bred opisuje ovu promenu kao prolazak kroz drugu adolescenciju. „Sve je novo“, rekao je. Cindi se fokusira na razumevanje sebe pre nego što nastavi vezu sa ženom. "To je kao da skinete ovaj filter i pitate se:" Šta sam ja?", rekla je.

'Društvo je još negostoljubivo'

Iako Marlerovi sada žive odvojeno, ne planiraju da se odmah razvedu i i dalje se viđaju skoro svakodnevno. „Još uvek smo najbolji prijatelji“, rekla je Sindi. „Cela naša dinamika je sada bolja“, dodao je Bred.

Njihova ćerka je nedavno napisala pismo roditeljima o tom iskustvu. „Napisala je da je srećna što vidi da sam srećan“, rekao je Bred.

Istraživanje Instituta Vilijams o seksualnoj orijentaciji i javnoj politici pokazuje da ljudi u SAD izlaze mlađi od prethodnih generacija, dok su Bred i Sindi deo segmenta LGBTK zajednice koji čeka kasnije u životu.

"Društvo je i dalje negostoljubivo. Ono ne poriče toliko neverovatnih promena u stavovima javnosti, u zakonima, u politici, ali nije opralo sto godina homofobije u društvu", rekao je Ilan Mejer, viši naučnik za javnu politiku na Institutu Vilijams.

(Espreso/net.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.