Kako se ovo desilo? 6 zemalja koje su misteriozno nestale sa lica zemlje! (FOTO)
Foto: wikipedia / richerman, wikipedia / public domain, Beta

njih nema na mapama!

Kako se ovo desilo? 6 zemalja koje su misteriozno nestale sa lica zemlje! (FOTO)

Atlantida je jedan od najpoznatijih primera izgubljene zemlje za koju se veruje da je davno potonula... ali to nije jedini slučaj!
Objavljeno:

2. Kantref Gvelod

Prema legandi, prelepo velško kraljevstvo Kantref Gvelod (Cantref Gwaelod, Cantrev y Gwaelod, Cantre’r Gwaelod) nalazilo se na mestu današnjeg Kardiganskog zaliva u Irskom moru. Kako se nalazilo ispod nivoa mora, od vode su morali da ga čuvaju nasipi. Kraljevstvo je bilo na sigurnom sve dok u posetu nije došao kralj i zaljubio se u devojku zaduženu za zatvaranje kapija koje štite kraljevstvo od nadolazećeg mora. On ju je zaveo i odveo sa sobom, kapije su ostale otvorene, a Irsko more je zauvek progutalo ovu zemlju.

foto: Wikipedia / Richerman

U februaru 2014. godine, Kardiganski zaliv je zahvatila jaka oluja koja je oduvala slojeve peska i otkrila okamenjene panjeve, kao i drevnu drvenu stazu. Nešto dalje od kopna postala je vidljiva i gomila kamenja koja podseća na ruševinu nekog objekta, međutim verovatno nikad neće biti poznato da li su to ostaci Kantref Gveloda ili neki praistorijski artefakti koji su dali povod za legendu o potopljenom kraljevstvu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.