10 najkrvavijih gej parada u skorijoj istoriji (FOTO) (VIDEO) (GIF)
Foto: Printscreen Youtube

ISTORIJAT NASILJA

10 najkrvavijih gej parada u skorijoj istoriji (FOTO) (VIDEO) (GIF)

Simptomatično, najveći problemi dešavali su se u bivšim socijalističkim zemljama
Objavljeno:

Ruku na srce, to nije rezervisano samo za ove zemlje, već se zapravo više puta ponavljalo kroz istoriju. Homoseksualne osobe su bile gonjene i kažnjavane još 1000. godine p.n.e. kod Asiraca, potom kod drevnih Jevreja, Germana i mnogih drugih. Slučajeva je mnogo, razlike su velike, ali jedna stvar je svuda ista: kazna. Od kastracije, do smrtne.

Verovali ili ne, u ovim zemljama je i dan danas smrtno kažnjivo biti gej: Brunei, Iran, Mauritanija, Katar, Saudijska Arabija, Sudan, Jemen, delovi Nigerije i Somalije.

Takođe, popriličan broj zemalja zvanično kažnjava pederastiju, doduše ne smrću: Alžir, Angola, Bocvana, Burundi, Kameron, Egipat, Etiopija, Kenija, Maroko, Avganistan, Bangladeš, Indija, Kuvajt, Malezija, Pakistan, Singapur, Sirija, UAE i mnoge druge.

Gej okupljanja i dan danas izazivaju probleme, zbog svoje javne i nametljive prirode. U nekim zemljama nije samo deo naroda taj koji pravi problem, već država čini prvi potez: uvodi zabranu. Predstavljamo vam spisak zemalja u kojima je održavanje parade, ili makar pokušaj, predstavljao najveći problem. Moglo je i gore da bude.

Moldavija

Ova zemlja je od početka, na državnom nivou, pokazivala prezir prema "šetačima". Najpre gašenjem zahteva za održavanje, kasnije upotrebom snage organa reda, a kasnije i prećutnom dozvolom huliganima da rade šta hoće. Od 2007. godine su prajderi jedva izvlačili živu glavu u svojim nastojanjima, da bi konačno uspeli tek 2013. godine.

Rusija

Ni sam državni vrh ne krije da je održavanje Prajda nepoželjna stvar. Putin je gejeve nazivao bolesnima, a bivši gradonačelnik Moskve marševe je nazivao "satanskim". U prvim nastojanjima da se, kako-tako, šetnja ipak održi, policija je huliganima dala odrešene ruke da sprovode svoju pravdu.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.