KORONA NIJE ONO ČEGA SE SVI PLAŠE: Ova stvar je mnogo gora, istraživanja su pokazala nešto ŠOKANTNO
Katanac, Foto: EPA/Angelo Carconi

interesantno

KORONA NIJE ONO ČEGA SE SVI PLAŠE: Ova stvar je mnogo gora, istraživanja su pokazala nešto ŠOKANTNO

Engleska reč „lockdovn“ formirana je od komponenata „lock“ - „lock“ i „dovn“ - „dovn“

Objavljeno:

Dok su svetske vlade provele veći deo 2020. godine pokušavajući da obuzdaju pandemiju koronavirusa, Collinsov rečnik je u ponedeljak proglasio "zaključavanje" rečju godine. Engleska reč „ložckdovn“ formirana je od komponenata „lock“ - „lock“ i „dovn“ - „dovn“.

To znači „zatvaranje, zaključavanje, blokiranje, izolovanje“. Sponzorisano u objašnjenju Luponmedia Collins-a, navodi se da je reč definisana kao „nametanje strogih ograničenja za putovanja, socijalnu interakciju i pristup javnim prostorima“ izabrana jer predstavlja „ujedinjujuće iskustvo za milijarde ljudi širom sveta“. Šest od deset reči koje su ušle u uži izbor odnosile su se na pandemiju, a među njima su „koronavirus“, „samoizolacija“ i „socijalno distanciranje“.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u svetu je do danas zabeleženo više od 50,2 miliona slučajeva infekcije koronavirusom, a od toga je umrlo 1,2 miliona ljudi. Uvodnik Collins objasnio je da je 2020. reč „zaključavanje“ upotrebljena više od 250.000 puta u poređenju sa samo 4.000 puta prošle godine. Takođe u uži izbor ušla je reč „tiktoker“, koju Collins definiše kao „osobu koja redovno deli ili se pojavljuje u video zapisima na TikTok-u“, aplikaciji za razmenu video zapisa. A reč „BLM“, skraćenica od „Black Lives Matter“, ušla je u uži izbor.

Collins ga definiše kao „pokret koji vodi kampanju protiv rasno motivisanog nasilja i ugnjetavanja“. BLM je započeo kao mrežni pokret podstaknut ubistvom nenaoružanog tinejdžera Traivon Martina 2012. godine u Sjedinjenim Državama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/HINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.