Doni Brasko, Serpiko i još 4 priče najpoznatijih tajnih agenata iz života pod maskom (FOTO) (VIDEO)
Foto: i k o via Foter.com / CC BY-NC-SA

undercover!

Doni Brasko, Serpiko i još 4 priče najpoznatijih tajnih agenata iz života pod maskom (FOTO) (VIDEO)

Policajci na tajnom zadatku prinuđeni su da potpuno promene svoj identitet i način života i da, koliko god dugo je to potrebno, budu ono što u životu nisu...
Objavljeno: 19:08h

Među najpozatijim tajnim agentima na svetu kriju se imena nekih ljudi koja je ponelo i nekoliko holivudskih blokbastera.

1. Džozef Dominik Piston - Doni Brasko

U 27 godina dugoj karijeri u FBI-u, uspešno se infiltrirao među vodeće mafijaške porodice Njujorka - Bonano i Kolombo. Za taj zadatak je izabran zahvaljujući izvornom sicilijanskom poreklu, tečnom italijanskom govoru i činjenici da se, odrastajući u Nju Džersiju, dobro upoznao sa mafijaškim načinom života.

foto: wikipedia / public domain

Sve je počelo u novembru 1976. godine. Kada je krenuo na zadatak, svi dotadašnji podaci o njemu su izbrisani - on nije postojao. Predviđeno vreme operacije bilo je šest meseci, ali se zadatak završio gotovo šest godina kasnije, 26. junu 1981. godine.

Tokom tog perioda porodicu je viđao svaka tri do četiri meseca na po jedan dan, a oni sve to vreme nisu znali što se zaista događa. Po završetku operacije, Piston i njegova porodica su dobili nove identitete. Dokazi koji je skupio u svojim operacijama, pomogli su FBI-u i policiji da podigne više od 200 optužnica i sprovede preko 100 hapšenja.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.