007 u stvarnom životu: Najpoznatiji tajni agenti ikada, među njima i Srbin (FOTO) (GIF) (VIDEO)
Foto: Giphy

ZEZNULI SU IH SVE

007 u stvarnom životu: Najpoznatiji tajni agenti ikada, među njima i Srbin (FOTO) (GIF) (VIDEO)

Istorija dvostrukih agenata vodi nas sve do drevne Kine, a njihov broj se povećao tokom Drugog svetskog rata i Hladnog rata.
Objavljeno:

6. Dušan Popov

Njegovo tajno ime bilo je "Tricycle" i vodio je pravi život Džejmsa Bonda. On je bio zgodan, obrazovan i uspešan advokat u Jugoslaviji. Žene u ga obožavale, a njegov prijatelj Ian Fleming smatra da je on prava inspiracija za agenta 007.

Iako je imao puno prijatelja u Nemačkoj i govorio je jezik, potajno je mrzeo Hitlera, zbog čega je kada su ga Nemci pitali da bude dvostruki agent odmah kontaktirao MI6 i pristupio njihovoj službi.

foto: Wikipedia

Naravno, Britanci mu nisu odmah verovali ali kada je izgovorio ime njihovog agenta počeo je da radi i sam. Dobijao je informacije od MI6 zbog čega su ga Nemci smatrali značajnim.

On je poslat 1941. godine u SAD, a zadatak je bio da pronađe sve odgovore na pitanja vezana za njihov sistem odbrane. Prema njegovim rečima on je tada kontaktirao Huvera i FBI ali oni ga nisu shvatali ozbiljno. Do danas nije poznato zašto mu nisu verovali.

5. Elizabet Van Lev

Ona je imala 43 godine kada je izbio Građanski rat, bila je protiv ropstva ali je zauzela stav za lojalan Konfederaciji. Elizabet nije bila plaćena za svoj posao ona ga je radila iz patriotske dužnosti. Kako je bila član elitnog Ričmonda imala je pristup zatvorima, nosila im je hranu i odeću, ali je prenosila i informacije kako bi im pomogla da pobegnu.

Bila je prirodni talenat za špijunažu i veliki broj informacija je prenela generalu Unije, Ulisu S. Grantu. Kasnije kada je postao 18. predsednik SAD, Ulis je Elizabetu postavio na glavno mesto Ričmonda, a ona je zaposlila nekoliko Afro-Amerikanaca tada.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.