LAŽNE VESTI O KORONI DRMAJU LI DRMAJU: Evo koliko ih je bilo za samo mesec dana!
ilustracija, Foto: Youtube printscreen/CGTN, Ilustracija

otkrivamo

LAŽNE VESTI O KORONI DRMAJU LI DRMAJU: Evo koliko ih je bilo za samo mesec dana!

Manipulativni sadržaji su šerovani više od 220. 000 puta

Objavljeno:

U periodu od 12. marta do 12. aprila u Srbiji su zabeležane 43 lažne i manipulativne vesti o pandemiji virusa Covid-19, koje su prenete 241 put kroz različite digitalne i štampane medije i televizije.

Kako se navodu u istraživanju FakeNews Tragač, lažni i manipulativni sadržaji su šerovani više od 220. 000 puta samo na društvenoj mreži Fejsbuk.

Pod lažnim vestima portal je podrazumevao vesti zasnovane na dezinformacijama, dok su manipulativne one koje poseduju elemente istine, ali, kako se navodi u istraživanju, naslovom ili drugim elementima čitaoci se navode na pogrešan zaključak.

Netačni sadržaji o virusu Covid-19 imaju veliku brzinu širenja, dodaje se u istraživanju i navodi da je 241 lažna vest samo na Fejsbuku šerovana ukupno 223. 466 puta do 12. aprila.

Na primer, vest da je Kina proglasila kraj epidemije, objavljenu 29. marta, prenelo je najmanje 43 medija i imala je skoro 47.000 šerovanja.

Mediji u Srbiji su u samo 4,2 odsto slučajeva uklonili sporne ili netačne informacije sa svojih sajtova kada je dokazano da su neistinite, odnosno 95 odsto lažnih sadržaja i dalje je dostupno na internetu bez ispravki I intervencija.

Istraživanje je pokazalo i da dve trećine lažnih sadržaja odnosilo se na Srbiju, a jedna trećina potiče iz stranih medija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.